Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Uber bag snydeprogram: Vil narre myndighederne

Beskyldes for at overvåge og manipulere med myndighederne i de lande, hvor firmaet er under kritik for ulovlig kørsel

Uber har ikke haft et nemt 2017. Først fik firmaet voldsom kritik for sexchikane af flere ansatte. Nu er det afsløret i forsøg på at narre myndighederne. Foto: Jeff Chiu/AP
Uber har ikke haft et nemt 2017. Først fik firmaet voldsom kritik for sexchikane af flere ansatte. Nu er det afsløret i forsøg på at narre myndighederne. Foto: Jeff Chiu/AP

En speciel software har i årevis hjulpet Uber med at holde myndigheder og konkurrenter fra livet. Det kan New York Times afsløre med hjælp fra interne kilder i firmaet.

Officielt er idéen med programmet kaldet Greyball, at Uber kan udelukke besværlige kunder. Men Greyball er også blevet brugt til at narre myndighederne i adskillige af de lande, som Uber opererer i.

Se også: Uber ramt af sexskandale

Snyder med spøgelsesbiler
Hver gang firmaet har åbnet sin omstridte service i et nyt land, har Uber analyseret risikoen for, at politiet og lokale myndigheder bestiller en Uber og pålægger chaufføren en bøde.

Det er sket ved at lægge særlige zoner omkring offentlige bygninger, men også ved at blokere navngivne embedsmænd fra at følge med i Ubers ægte trafik.

Se også: Utro mand kræver kvart milliard af Uber

I stedet har de set ’spøgelsesbiler’ i Ubers app, ligesom firmaet er gået langt for at stoppe ture, der kunne føre myndighederne på sporet af en Uber-bil.

Uber bekræfter, at Greyball findes, men fastholder, at programmet alene skal ’beskytte mod chikane’.

Det hollandske medlem af EU-Parlamentet, Marietje Schaake, har efter afsløringerne bedt EU-Kommissionen om svar på, hvordan EU agter at undersøge sagen og finde ud af, om Uber kan have snydt de europæiske myndigheder med Greyball.

Se også: Uber-chauffør idømt kæmperegning og mister kortet

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Mikkel Cramon
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen