Ups: Efterretningstjeneste fik millioner af data om uskyldige

Kalder det en teknisk fejl, at data om telefonopkald og tekstbeskeder blev samlet

NSA har ikke noget godt ry. Slet ikke efter at Edward Snowden afslørede, hvor omfattende efterretningstjenesten overvåger millioner af mennesker overalt i verden. Foto: Patrick Semansky/AP
NSA har ikke noget godt ry. Slet ikke efter at Edward Snowden afslørede, hvor omfattende efterretningstjenesten overvåger millioner af mennesker overalt i verden. Foto: Patrick Semansky/AP

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA har i disse dage gang i det helt store slettearbejde.

Ved en fejl har NSA siden 2015 samlet millioner af data om telefonopkald og tekstbeskeder sammen, som efterretningstjenesten slet ikke har lov til at kigge i, skriver New York Times.

Teknologi Dansk efterretningstjeneste: Ejer du denne router så pas på

Teleselskaber sendte for meget
Officielt vil NSA ikke sige præcist, hvordan den tekniske fejl er opstået. Men avisen kan afsløre, at det angiveligt er flere af landets teleselskaber, der har været for ivrige eller bare for dårlige, når de afleverer data til NSA.

For hver gang teleselskaberne har fået en dommerkendelse, er der 'smuttet' en masse andre data om uskyldige borgere med i datasættet til efterretningstjenesten. Og det har man så først opdaget nu.

NSA gik allerede 23. maj i gang med at slette filerne.

Teknologi Apple blokerer vigtig funktion i iPhone: Politiet er rasende

Afsløret af dansk journalist

Historien om de mange data, som NSA nu må slette, er blot en af mange, der ikke tjener efterretningstjenesten til ære.

Så sent som i slutningen af sidste måned afslørede The Intercept således, hvordan NSA i hemmelighed samler de mange data sammen i tæt samarbejde med amerikanske teleselskaber. Det sker i en række stærkt beskyttede, men anonyme bygninger rundt om i landet.

Det har taget flere år at grave historien ud, hvilket blandt andre den danske journalist Henrik Moltke står bag. Han var også medforfatter på denne afsløring om NSA.

Du kan høre Henrik Moltke fortælle om afsløringen i det nyeste afsnit af Aflyttet på Radio 24/7. Interviewet begynder 24 minutter inde i udsendelsen.

112 Skyderi ryster NSA's hovedkvarter

19 kommentarer
Vis kommentarer