Vennerne 'sladrer': Derfor ved Facebook alt om dig

Facebook samler også mange data om netbrugere uden en profil

Mark Zuckerbergs Facebook har via brugernes mobiltelefoner adgang til milliarder af telefonnumre, adresser og andre private data. Foto: Jeff Roberson/AP
Mark Zuckerbergs Facebook har via brugernes mobiltelefoner adgang til milliarder af telefonnumre, adresser og andre private data. Foto: Jeff Roberson/AP

Skyggeprofiler.

Du har muligvis aldrig hørt om ordet før, eller hvad det betyder for måden, Facebook indsamler data om hele verden.

Men en omfattende afdækning, som journalisten Kashmir Hill fra Gizmodo.com netop har lavet, afslører, hvordan selv netbrugere, der ikke er på Facebook, alligevel kan have deres private data liggende hos det amerikanske firma.

Se også: Bilka kaldte denne pris urealistisk lav: Solgte iPhone billigere få dage før

Støvsuger adressebog
Forklaringen er en snedig funktion, som Facebook-brugere løbende bliver præsenteret for: Del din adressebog med os – så finder vi dine venner.

Funktionen er sådan set smart, men har ifølge Kashmir Hill store konsekvenser for dine venner og andre, hvis telefonnumre, fysiske adresser og mailadresse står i din adressebog.

Facebook bruger nemlig avancerede algoritmer til at knytte personer sammen, hvilket nogle gange giver uheldige resultater.

Se også: Facebooks 'logik': Falske nyheder er ok - tegning af nøgne kvinder forbudt

Fik anbefalet elskerinde
For eksempel oplevede en amerikansk sæddonor at få en anbefaling fra Facebook om at blive venner med den hemmelige søn, han havde hjulpet et par med at få.

En klient på et socialkontor kunne pludselig dele dybt private oplysninger med en socialrådgiver, fordi Facebook havde givet klienten hendes informationer i en anbefaling om at blive venner.

På samme måde fik en datter anbefalet faderens elskerinde som ven.

Facebook-brugere kan med fordel ændre deres privatlivsindstillinger, så det bliver umuligt for andre at søge efter dem ved at bruge et telefonnummer eller en mailadresse.

Men det begrænser kun delvist problemet, som skabes, når vennerne deler deres adressebog med Facebook.

Se også: Trumps digitale 'troldmand': Sådan manipulerede vi Facebook for at vinde

Nægter dig adgang
Ifølge sikkerhedseksperten Bruce Schneier er særligt indsamlingen af mobilnumre bekymrende:

- Mobilnumre er bedre end et personnummer til at identificere mennesker, siger han til Gizmondo.

- Mennesker deler dem hele tiden alle steder. Derfor er mobilnumre tæt forbundet til din identitet.

Hos Facebook bekræfter talsmand Matt Steinfeld, at du ikke har adgang til at se eller kontrollere de informationer, tjenesten har fået fra dine venners adressebøger:

- Vi anerkender, at netbrugere gerne vil se de kontaktinformationer, der er delt med Facebook om dem. Men vi har et ansvar for at beskytte de brugere, der har uploadet informationerne.

Andre tjenester samler også på adresser

Facebook er i ikke alene om at indsamle adressebøger fra deres brugere. Det gør talrige andre tjenester også. Den mest udspekulerede hedder TrueCaller og har angiveligt indsamlet flere milliarder navne og telefonnumre.

Ideen med tjenesten er, at man kan dele kontaktdata fra ens adressebog i en kæmpe database. Og så hjælpe hinanden med at bekræfte, at et nummer tilhører den person, man tror ringer op. Og ikke bare er et spamnummer.

Problemet er bare, at tjenesten også er en guldgrube for dem, der vil afsløre, hvem der har et hemmeligt nummer. Hvis bare en af dine venner har delt dit hemmelige nummer med dit rigtige navn, ja så kan det med stor garanti slås op hos Truecaller.

Tech Får du også Liberia-opkald: Sådan beskytter du din telefon

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen