Voldsomt virusangreb rammer danskere: Så nemt bliver du narret

Nyt voldsomt virusangreb mod danske Facebook-brugere er i gang - du er alt for nem at narre, mener dansk sikkerhedsekspert

Du lukker selv hackerne ind, hvis du hovedløst klikker på alt, du får tilsendt via Facebook Messenger. Foto: Richard Brian/AP
Du lukker selv hackerne ind, hvis du hovedløst klikker på alt, du får tilsendt via Facebook Messenger. Foto: Richard Brian/AP

Har du set min video?

Mere skal der tilsyneladende ikke til for, at talrige danske Facebook-brugere i disse dage klikker på en inficeret besked, der florerer på det sociale netværk.

Teknologi Populær app ændrer design: Det betyder det for dig

Brugerne ikke kritiske nok
Problemet er bare, at gør man det, bliver alle ens venner oversvømmet med samme falske besked, og browseren på ens computer inficeres med en virus.

Den sender dig til farlige hjemmesider og kan i værste fald narre sig til dine kreditkortdata eller kryptere filer på din computer:

- Når vi får en mail, har vi jo lært, at vi ikke bare skal trykke på tilfældige links og filer, siger den nordiske direktør i sikkerhedsfirmaet Kaspersky Lab, Leif Jensen, til Ekstra Bladet.

- Men på de sociale medier har vi ofte paraderne helt nede, fordi vi tror, at det jo bare er vennerne, der skriver noget til os. Og det har skurkene opdaget.

Artiklen fortsætter under billedet...

Dette skærmdump af Facebook-angrebet er netop blevet lagt ud som en advarsel i den gratis app 'Mit digitale selvforsvar'.
Dette skærmdump af Facebook-angrebet er netop blevet lagt ud som en advarsel i den gratis app 'Mit digitale selvforsvar'.

Teknologi Tysk spionchef: Facebook er en farlig 'femte stat'

Du hjælper hackerne
Det bedste forsvar mod at blive ramt er derfor at slå sin kritiske sans bedre til:

- Hackerne vil gerne have dig til at installere noget eller for eksempel aktiverer en video, der bliver afspillet, og som så udnytter en sårbarhed i sikkerheden på dine enheder.

- For skurkene kan ikke bare hacke, som man ser det på film - du skal som bruger gøre noget for, at hackerne får en gevinst.

Ifølge Leif Jensen er det ikke kun et videolink, der kan inficere din computer:

- Vi har set tilfælde, hvor der kan gemmes skidt i noget så simpelt som bare et animeret billede.

Teknologi Forbrugerrådet Tænk advarer efter svindel: Drop Facebook til private handler

Er du ramt? Sådan fjerner du virus igen

Det aktuelle angreb på Facebook udnytter de såkaldte udvidelser eller plugins, man kan installere i en browser.

Hvis du har mistanke om, at din computer er blevet ramt, skal du derfor tjekke alle de udvidelser og plugins, der findes i netop din browser

Finder du en udvidelse, du ikke kender, så slet den omgående og genstart browseren.

Herefter skal du ændre dit kodeord på Facebook. Sørg også for at to-faktor-bekræftelse er slået til, så andre ikke kan logge ind.

Du bør ligeledes gå i sikkerhedsindstillinger på Facebook og se, hvor du ifølge Facebook er logget ind lige nu. Hvis du kan se steder eller enheder, du ikke kender, så smid dem af Facebook.

Hvis du har et antivirusprogram, så lav ligeledes en ekstraordinær scanning af din computer.

Bagmanden ringede op til sælgeren af en Facebook-profil via Messenger. Opkaldet skete fra profilen, der var i fuld gang med at blive misbrugt til ny svindel. Privatfoto Teknologi Svindler løs på Facebook: Nu er bagmand fanget på bånd

Antivirus kan begrænse skaden
Men selv kritisk sans og sund fornuft er ikke nok. Nogle gange slipper der alligevel virus igennem. Og her kan et moderne antivirusprogram eller en firewall være med til at hjælpe:

- I dag behøves sikkerhedshullet ikke være kendt for, at et nyere antivirusprogram kan være med til at begrænse skaderne. Moderne programmer er nemlig langt mere avancerede end tidligere og tjekker for eksempel på, hvad der ellers sker på computeren.

- Er det her program i gang med at lave noget unormalt? Åbner det pludselig 500 forbindelser til en ukendt server? Så kan programmet gribe ind. Det kan det også, hvis der gøres forsøg på at kryptere nogle filer på din harddisk, forklarer Leif Jensen.

Programmerne holder også øje med, hvad det er for nogle links, der bliver henvist til, når du for eksempel får en video i messenger på Facebook og klikker på den. Antivirusprogrammerne undersøger så, om det er nogle webadresser, der er kendt for at sprede skadelig software.

- Hvis de er det, bliver automatisk blokeret for trafikken.

Teknologi Udspekuleret trick hærger Facebook: Sådan sletter svindlerne deres spor

12 gode råd om IT-sikkerhed

1 Klik med omtanke. Slå hjernen til når du modtager en mærkelig besked, der ser ud til at komme fra din bank, Postnord eller andre, der vil have dit brugernavn og password. Er du i tvivl, så tast selv adressen til for eksempel banken ind i stedet for at klikke på linket.

2 Benyt ekstra koder. Hvis du har mulighed for at slå to-faktor bekræftelse til på en nettjeneste så brug funktionen. Facebook, iTunes, Twitter og Gmail er blandt dem, der i dag tilbyder at sende dig en ekstra kode via sms eller en alternativ mailadresse. Uden koden kan man ikke misbruge dit brugernavn og password på en fremmed computer.

3 Genbrug aldrig. Nettets største dumhed er at bruge samme password og brugernavn overalt. Gør du det, er du hackernes nemmeste offer. For så skal de blot finde dine koder på en usikker tjeneste og teste dem på en række andre kendte hjemmesider. Skift jævnligt password.

4 Opdater din software. Hold styresystemet på dine enheder opdateret, men husk også at opdatere de programmer, du bruger. Hvis hackere finder ud af, at du bruger gammel software, kan de nemt udnytte et sikkerhedshul og trænge ind på din computer, tablet eller smartphone.

5 Brug app mod it-svindel. Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden driver app'en 'Mit digitale selvforsvar'. Ideen er blandt andet, at du kan blive advaret mod aktuelle trusler, når de opstår. Du kan finde app'en til både iPhone og Android.

6 Beskyt dig teknisk. Det kan være en god investering at have et nyere antivirusprogram og en firewall. Sidstnævnte er en slags digital bodyguard, der advarer dig, hvis der sker mistænkelige aktiviteter på din enhed.

7 Pas på offentlige computere. Tjekker du personlige nettjenester som din mail eller netbanken på en offentlig computer, for eksempel biblioteket, risikerer du, at andre følger med i din kommunikation. Log altid ordentligt ud af offentlige computere, når du forlader dem.

8 Undgå ukendte netværk. Trådløse gratis netværk på ferien eller andre steder i det offentlige rum er fristende, men også en stor risiko. Hvis du kommunikerer ukrypteret på nettet og logger på et gratis Wi-Fi-netværk, kan din trafik blive sendt igennem en hackers trådløse netværk og opsnappes.

9 Krypter dit internet. Dit private trådløse internet kan være en vej ind på din computer. Uden kode på dit netværk risikerer du også at blive misbrugt til ulovlig trafik, der føres tilbage til dig. Slå derfor krypteringen til på Wi-Fi-routeren og vælg et avanceret password.

10 Skjul dine oplysninger. Deler du private oplysninger som CPR-nummer, præcis adresse, mailadresse og andre data på nettet, følger hackerne med. Særligt de sociale netværk kan være en fælde, fordi du føler dig tryg – men hackerne ved godt, hvor de skal lede efter brugbare oplysninger.

11 Skrald kan afsløre dig. Fysiske breve med koder og personlige data om dig skal destrueres, inden du smider dem i skraldespanden. Krøller du bare papirerne sammen, er de nemme at samle sammen og snage i. Husk også at låse din fysiske postkasse.

12 Reager omgående. Hvis det går galt, eller du har en mistanke om, at du er blevet hacket, så reager omgående. Få spærret kreditkort og andet af værdi, som du frygter er blevet opsnappet. Brug professionelle værktøjer til at fjerne hackernes software og beskyt dig bedre.

34 kommentarer
Vis kommentarer