USA: Sådan truer russiske ubåde internettets livline under havet

Ubåde og spionskibe fra Rusland opererer nu bekymrende tæt på de livsvigtige kabler, der ligger på havbunden mellem Europa og USA

De russsiske ubåde og spionskibe er lige så aktive som under den kolde krig, vurderer diplomater i EU. Her er det en russisk Shchuka i Pike-klassen. (Foto: Franck Prevel/AP)
De russsiske ubåde og spionskibe er lige så aktive som under den kolde krig, vurderer diplomater i EU. Her er det en russisk Shchuka i Pike-klassen. (Foto: Franck Prevel/AP)

Det, man ikke ser, har ingen ondt af.

Men ordsproget holder ikke en meter, hvis man spørger de amerikanske efterretningsmyndigheder.

(Foto: Forsvaret) Samfund - 2. jul. 2015 - kl. 20:40 Putin-avis viser danske F16-fly skyde droner ned over Nordsøen

De følger nemlig stærkt bekymrede med i Ruslands stigende interessere for at spionere og udforske de kabler til kommunikation, som ligger på havbunden i Atlanterhavet og Stillehavet.

Vil skære kabler over
Ifølge New York Times har Rusland og Vesten i årevis leget kat og mus med hinanden, hvor der er gjort flere russiske forsøg på at aflytte kablerne.

Men den nye trussel er langt mere alvorlig.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, er en af verdens mest magtfulde mænd. Ifølge mange af hans modstandere er han også en af verdens rigeste. (Foto: AP/Alexei Druzhinin) Plus Putins guld - så vanvittig er Putins livsstil

Hvis der sker en optrapning af konflikten mellem øst og vest frygter amerikanerne nemlig, at russerne lige nu øver sig på helt at skære fiberforbindelserne over.

- Jeg frygter hver eneste dag, hvad russerne kan finde på at gøre, siger underadmiral i den amerikanske ubådsflåde, Frederick J. Roegge, til avisen.

Norge føler sig truet
Også i Skandinavien mærkes det forøgede tryk fra Rusland, der både under havet og i luften ifølge EU-diplomater er lige så aktiv, som under den kolde krig.

Og i Norge har man ligefrem bedt nabolandene om hjælp til at holde øje med russernes ubåde, ligesom landet har forøget sit forsvarsbudget på baggrund af truslerne..

Se også: Rusland indleder militærøvelse

Tilsyneladende leder Rusland specielt efter sårbarheder i kablerne, der binder de vestlige lande sammen.

Det sker ifølge New York Times på særligt dybe steder, hvor det er dyrt og besværligt at reparere en skade.

Selv hvis det lykkes Rusland at ødelægge centrale forbindelser, vil der fortsat være kontakt over Atlanten. I hvert fald så længe der er liv i de mange satellitter, der bruges til at sende lyd og data verden rundt.

120 kommentarer
Vis kommentarer