Vi tester 4 cloud-lagertjenester

Din harddisk i det hinsides: Vi tester cloud-tjenester, der tilbyder dig gratis gigabyte i skyen

Her er vinderen af Lyd & Billede Cloud-tjeneste test (Foto: PR)
Her er vinderen af Lyd & Billede Cloud-tjeneste test (Foto: PR)

“Jeg kigger på det i weekenden.” Med løftet om at se nærmere på en opgave fra arbejdet eller oplægget til din store generationsroman befinder du dig langt fra arbejdscomputeren. Blot for at opdage, at de dokumenter, som du ville have nærstuderet i ophøjet uforstyrrethed, ikke er kommet med på USB-nøglen i tasken.

En cloud-tjeneste kan være løsningen.

Med en sådan kan du lagre dine filer på en server, der befinder sig i “skyen” – eller rettere i et rack i et netværkscenter et eller andet sted på kloden, hvorfra der altid er adgang til internettet. Så længe du selv har adgang til nettet, kan du bruge dine filer på samme måde, som hvis de befandt sig fysisk på din egen computer, mobil eller tablet.

Vi tester:

 • Dropbox
 • OneDrive
 • Google Drev
 • Box

Flere computere – samme filer
Ud over at være en håndsrækning til de glemsomme er cloud-lagertjenesterne perfekt for folk, som bruger skiftende computere og enheder gennem dagen, eller som ønsker at dele deres filer med andre.

Gigabyte til ingen penge
Næst efter tilgængeligheden er prisen det bedste ved cloud-tjenesterne. De er som udgangspunkt gratis. De fleste steder kan du boltre dig kvit og frit på 10 gigabyte eller mere.

Når de gratis gigabyte er brugt op, er det fristende at tegne et abonnement, som tidobler lagerpladsen for en pris, der svarer til en musik- eller film-streaming-tjeneste.

Testens fire
Box er den ældste af cloud-lagertjenesterne og var på banen tre år før Dropbox og OneDrive. Google Drev er en ren nybegynder med bare to år på bagen. Men at være først er ikke ensbetydende med succes. Listen over firmaer, der fandt på nye værktøjer til Windows, som senere blev en del af styresystemet, er lang. Og de fleste af navnene er skrevet på gravsten.

Dropbox: Største tjeneste med mindst plads

 • Gratis plads: 2 GB
 • Styresystemer: Windows, Mac, Linux, iOS, Android, BlackBerry, Kindle Fire
 • Optjen plads: Ja
 • Papirkurv: Nej
 • Upload-tid, 1 GB: 10 minutter
 • Download-tid, 1 GB: 10 minutter
 • Vurdering (1-6)  4

Dropbox er den største og mest kendte cloud-lagertjeneste, og det i en grad, hvor den har opnået samme ære som Google og Photoshop, nemlig at blive et hverdagsord. Når man skal udveksle filer over nettet, er løsningen at smide dem i dropboxen – ligesom man kan google noget eller photoshoppe et mindre vellykket foto.

Dropbox kunne i november 2014 byde velkommen til bruger nummer 300.000.000. Det er en vækst på 100 millioner brugere på blot ét år!

Opsætning
Opsætningen er forholdsvis simpel. Oprettelse af konto med brugernavn og adgangskode tager et par minutter og afsluttes med en bekræftelsesmail til den e-mail-konto, man har opgivet. Derefter kan man bruge sin Dropbox-mappe via browseren. For rigtig at få glæde af Dropbox skal man dog hente et program til hver enhed og computer, så man kan bruge Dropbox som en delt mappe.

Som standard bliver alle filer i den fælles mappe kopieret til Dropbox-mappen på hver tilsluttet computer. Man kan dog i opsætningen vælge, at bestemte filer eller mapper ikke skal dubleres lokalt. På mobile enheder hentes filerne først, når de skal åbnes.

Deling af filer og mapper sker ved at højreklikke på dem og vælge at dele Dropbox-link. En delt mappe kan bruges som et fælles lager til f.eks. gruppearbejde, mens deling af en fil er en hurtig måde at sende filer til andre på, frem for at vedhæfte dem i mails.

Hastighed
Dropbox fungerer fint som lager for tekstdokumenter og snapshots, men lad være med i magelighed at bruge den til at flytte store filer mellem to af husets computere. Her er hjemmenetværket eller en USB-nøgle langt hurtigere. I praksis opnåede vi en upload- og download-hastighed på 8-10 megabit pr. sekund.

Konklusion
Dropbox er veteranen inden for cloud-lagring af mapper, og tjenesten er repræsenteret på alle tænkelige platforme, bortset fra Windows Phone. Muligheden for at optjene ekstra lagerplads ved at hverve venner og kolleger har givet mange kunder, men når man sammenligner med konkurrenternes 10-15 gigabyte, er 2 gigabyte meget skrabet.

Læs den fulde test af Dropbox på lydogbillede.dk

OneDrive: BEDST I TEST - Cloud-lager er en del af dit styresystem

 • Gratis plads: 15 GB
 • Styresystemer: Windows, Mac, Xbox, Windows Phone, iOS, Android
 • Optjen plads: Ja
 • Papirkurv: Ja
 • Upload-tid, 1 GB: 33 minutter
 • Download-tid, 1 GB: 40 minutter
 • Vurdering (1-6)  5

Microsofts cloud-tjeneste har ført en omskiftelig tilværelse og har siden lanceringen i 2008 skiftet navn fra Live Folders til SkyDrive og senere OneDrive. Nu er der imidlertid ingen tvivl om, at Microsoft tager cloud-lagring særdeles alvorligt – og at de arbejder aggressivt for at gøre OneDrive til en fast del af alle Windows-brugeres hverdag.

Få fem Office-pakker med i prisen
Til det formål bruger Microsoft deres to allerstærkeste og mest velkendte våben: Windows og Office. OneDrive er indbygget i Windows 8 og 8.1, så hvis man har en relativt ny pc, er man automatisk kunde i butikken. Og vælger man at bruge 80 kroner om måneden på betalingsudgaven af OneDrive, får man ikke blot 1 terabyte online-lagerplads, men også Office 365 til fem computere – og til fem tablets. Plus 60 minutters månedlig Skype-taletid oveni!

Microsoft opgiver selv antallet af OneDrive-brugere til 250 millioner.

Ligesom hos Dropbox kan man optjene ekstra lagerplads ved at lokke venner og kolleger til at bruge tjenesten. Men hvor “honoraret” hos Dropbox er 500 megabyte pr. person, giver Microsoft hele 5 gigabyte for hver ny kunde, op til i alt 20 gigabyte ekstra plads.

Har du en Windows Phone eller en Xbox, så er OneDrive valget for dig. Tjenesten understøtter naturligvis – og som den eneste – alle Microsofts egne enheder.

Når man deler filer mellem flere brugere, er der stor risiko for, at en fil slettes ved et uheld. Microsoft var de første til at give deres cloud-lagertjeneste en papirkurvfunktion, så slettede filer ikke er tabt for altid.

Hastighed
Hastigheden er ikke særlig imponerende på OneDrive. En halv time tog det at uploade en 1 gigabyte testfil. Og 40 minutter, at synkronisere den til en anden computer.

Konklusion
Der er ingen tvivl om, at Microsoft har sat sig for at vinde konkurrencen om cloud-tjenester til private, og med det, de stiller op med, er det svært at se, hvordan det kan ende på andre måder. 15 gigabyte gratis er rekord, og OneDrive er indbygget i Windows 8. Og falder man for fristelsen til at opgradere til betalingsudgaven, får man i både pose og sæk.

Læs den fulde test af OneDrive på lydogbillede.dk

Google Drev: Endnu et tilbud til faste kunder

 • Gratis plads: 15 GB
 • Styresystemer: Windows, Mac, iOS, Android
 • Optjen plads: Nej
 • Papirkurv: Ja
 • Upload-tid, 1 GB: 30 minutter
 • Download-tid, 1 GB: 7 minutter
 • Vurdering (1-6)  5

Google Drev er den senest tilkomne i de fires flok. Selv om Google mere end noget andet firma har været specialister i gratis internetbaserede tjenester, var det først i 2012, Google valgte at hoppe med på vognen og tilbyde fri lagerplads. Google Drev havde i oktober 2014 omkring 240 millioner aktive brugere.

Ligesom Microsoft udnytter deres position ved at gøre OneDrive til en del af styresystemet og sampakke den med internetudgaven af Office, benytter Google sig naturligvis af, at så godt som alle i forvejen har en Google-konto i kraft af firmaets andre tjenester. At få Google Drev kræver derfor blot, at man klikker på Drev i listen af apps i sin Google-konto. Lettere kan det næsten ikke gøres. Medmindre man som Microsoft har adgang til at indlemme drevet i styresystemet.

Da Drev er kædet sammen med Google-kontoen, får man, ud over de 15 gigabyte lagerplads på nettet, integration med Googles andre tjenester – ikke mindst Google Docs, som er en gratis konkurrent til Microsoft Office.

Dokumenter kan, som overalt, deles med andre, og det er ikke strengt påkrævet, at modtageren har en Google-konto – selv om det gør delingen lettere. Google Drev har en papirkurvfunktion, så der er en indbygget sikkerhed mod, at dokumenter slettes ved et uheld.

Hastighed
Google Drev klarede upload af vores 1 gigabyte testfil på en halv time, hvilket er på niveau med OneDrive. Synkronisering til en anden pc tog til gengæld kun syv minutter!

Konklusion
Google Drev er en glimrende tilføjelse til Googles palet af gratis tjenester. Og takket være integrationen med Google Docs er det ikke blot en fralægningsplads og fildelingsplatform, men et værkstøj til at samarbejde om dokumenter online.

Læs den fulde test af Google Drev på lydogbillede.dk

Box: Ubegrænset plads til betalende kunder

 • Gratis plads: 10 GB
 • Styresystemer: Windows, Mac, iOS, Android, BlackBerry
 • Optjen plads: Nej
 • Papirkurv: Nej
 • Upload-tid, 1 GB: Ca. en time
 • Download-tid: 1 GB: 14 minutter
 • Vurdering (1-6)  4

Sammenlignet med Dropbox, Google Drev og OneDrive er Box en dværg. Ifølge firmaets egen velkomst-mail til nye kunder er der “over 14 millioner” Box-brugere. Det til trods for, at Box faktisk er den ældste af cloud-lagertjenesterne, hvis første udgave gik i luften helt tilbage i 2005.

Opsætning
Opsætningen er stort set magen til de øvrige: Tilmelding online efterfulgt af en bekræftelses-mail for at sikre identiteten. Dernæst skal der hentes et klientprogram til hver enhed, som Box skal bruges på. Med Windows, Mac, iOS, Android og Windows Phone-klienter på listen er langt de fleste omfattet.

Brugerfladen ligner de øvriges til forveksling. Box’ mappe optræder i listen over favoritter sammen med overførte filer, seneste steder – og Dropbox, OneDrive og Google Drev. Som en fiks detalje kan man slå synkronisering til og fra med en knap på brugerfladen. Mindre fikst er det, at der ikke er nogen papirkurv til at redde filer, som slettes ved en fejl.

Når pladsen er brugt, kan man købe 100 gigabyte for 65 kroner om måneden. Det er lidt pauvert sammenlignet med, at man andre steder får 1 terabyte for omtrent samme beløb. Til gengæld er næste trin generøst: For godt 100 kroner om måneden loves man intet mindre end ubegrænset plads!

Hastighed
Synkroniseringshastigheden er ikke Box’ stærkeste kort. Upload af 1 gigabyte testfiler tog henved en time. Og vi løb i første omgang ind i begrænsninger på filstørrelsen, som ikke må være over 250 megabyte pr. fil. En kvart gigabyte er ganske vist et meget stort dokument, men hvis du har planer om at bruge Box til at overføre eller dele dine ferievideoer, kan det blive en begrænsning.

Download gik heldigvis betydelig hurtigere end upload. Det tog under et kvarter at hente testfilerne.

Konklusion
At Box ikke har fået samme store udbredelse som de tre andre, må bero på et tilfælde – og på massiv markedsføring fra konkurrenterne. For der er ikke noget, der adskiller Box fra de andre i en sådan grad, at det kan forklare, hvorfor der skulle være 20 gange flere brugere hos hver af de øvrige tjenester. Til gengæld betyder den lille brugerbase, at Box vil få meget svært ved at klare sig i konkurrencen fremover.

Læs den fulde test af Box på lydogbillede.dk

0 kommentarer
Vis kommentarer