12 dødsfald i Danmark: Livsfarlig rullepølse trukket tilbage

Myndighederne efterforsker i øjeblikket et udbrud af listeria i Danmark - udbruddet mistænkes for at have resulteret i 12 dødsfald

Modelfoto/Polfoto
Modelfoto/Polfoto

TIP OS: Kender du mere til dødsfaldene eller firmaet? Send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Et udbrud af den livsfarlige listeria bakterie er blevet sporet tilbage til firmaet Jørn A. Rullepølser i Hedehusene ved Fløng.

'Det er dybt ulykkeligt, at listeriabakterier i vores lammerullepølse med stor sandsynlighed har ført til sygdom og dødsfald. Det påvirker os helt utroligt meget – både medarbejdere og ledelse,' skriver ejer og direktør i Jørn A. Rullepølser, Palle Andersen, i en pressemeddelelse.

Se også: Myndigheder: Farlige kødvarer er væk fra markedet nu

'Det påvirker os helt utroligt meget - både medarbejdere og ledelse. Derfor samarbejder vi selvfølgelig på alle måder med myndighederne og tilbagekalder alle vores produkter for at eliminere enhver risiko. Vi gør nu alt for sammen med myndighederne at finde ud af, hvordan det kunne ske.'

Afsløret med DNA-prøve

Det er en avanceret DNA-teknik, der nu har afsløret, hvilke kødvarer der smittede 20 mennesker og dræbte 12 af dem:

- Man er begyndt på en ny metode, hvor man er så langt nede i DNA’et, at man ret præcist kan finde ud af, hvor den her smitte kommer fra, siger fødevareberedskabschef Kim Sigsgaard til Ekstra Bladet.

Ved at sammenligne DNA fra smitten i de 20 patienter - og listeria bakterierne i flere produkter hos Jørn A. Rullepølser i Hedehusene ved Fløng - har man kunne sammenkoble udbruddet præcist med det sjællandske firma.

Ifølge en meddelelse fra Statens Serum Institut er 12 døde i udbruddet:

'Fra september 2013 til i dag er der registreret 20 patienter med listeriose som er del af udbruddet. De fleste tilfælde er dog forekommet for nylig. I juni, juli og august alene er der registreret 15 nye tilfælde.'

'Patienterne i dette udbrud er 11 kvinder og ni mænd i alderen 43-89 år og de er bosat i hele landet. Der er 12 patienter der er afgået ved døden indenfor 30 dage efter prøvedato.'

Firmaet har blandt andet solgt sine produkter med denne annonce hos Metro. (PR-foto) Fødevarer - 12. aug. 2014 - kl. 15:17 Livsfarlige bakterier: Her er de farlige produkter

Varerne har blandt andet været solgt i Metro.
Varerne har blandt andet været solgt i Metro.
 

Og instituttet fortsætter:

'Fødevarestyrelsen har i dag lukket den virksomhed, der har produceret rullepølsen, da nye prøver fra virksomheden var positive for listeria. Desuden er der igangsat en fuld tilbagetrækning af virksomhedens produkter, der bl.a. omfatter kødpålægsprodukter og pølser.'

Fødevarestyrelsen oplyser, at smittekilden definitivt blev fundet i går:

'11. august 2014 blev det fastslået, at hovedsmittekilden til listeria-udbruddet stammer fra fødevarevirksomheden Jørn A. Rullepølser A/S. Virksomheden blev straks lukket, og en tilbagetrækning af produkter fra aftagervirksomheder begyndte.'

Lige nu arbejder Fødevarestyrelsen på at få et overblik over, hvilke af firmaets produkter der er ramt af smitten.

Varerne er primært solgt til storkøkkener på flere plejehjem og sygehuse landet over. Det er også her, at flere af de mange dødsfald er sket. Der kan dog også være engrosvirksomheder blandt aftagerne. Det undersøger Fødevarestyrelsen nu nærmere:

- Vi har taget prøver af en del produkter fra virksomheden og har fundet bakterien i flere produkter, siger fødevareberedskabschef Kim Sigsgaard til Ekstra Bladet.

- Derfor har vi også kaldt alle varer, der er leveret af virksomheden, tilbage.

Fakta om listeria

Listeria er udbredt i jorden, på planter, i spildevand, i tarmen hos dyr og mennesker og i produktionsmiljøer. 

Bakterien kan forekomme i en lang række almindelige fødevarer. Det gælder især rå fødevarer, men det kan også være varmebehandlede fødevarer, der har fået bakterierne tilført efter varmebehandlingen. 

Sygdommen listeriose, som kommer af listeria, og som oftest rammer ældre eller svagelige, er forholdsvis sjælden sammenlignet med fx salmonellose, men til gengæld er listeriose en alvorlig og livstruende sygdom.

Siden 2006 har antallet af syge af listeria ligget mellem 50 og 60 om året med det højeste antal i 2009, hvor 100 blev syge.

Kilder: Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut

Ifølge firmaets seneste detail smiley-rapport sælges der 'udelukkende kødprodukter fra eget engroslager'. Firmaets detailafdeling er også udstyret med en elitesmiley.

Firmaet har også en engrosdel, der senest blev besøgt 8. august. Rapporten afslører, at der ved den lejlighed blev udtaget prøver for listeriabakterien:

'FVST har udtaget ca. 20 svaber prøver af inventar fordelt i pakkerum, kølerummene og udslagningsrum og prøver af ca. 20 typer af spiseklar produkter til L. monocytogenes undersøgelse.'

Bakterie fundet i maj
Allerede i maj var der fokus på firmaet, da fødevarekontrollen kom på besøg 6. maj, hvor der netop var sket tilbagetrækning af et parti lammerullepølser. Og 20. maj omtales positive fund af bakterien i en ny rapport:

'Gennemgået virksomhedens korrigerende/opfølgende handlinger efter positive fund af Listeria Monocytogenes primo maj. Virksomheden har indsendt nye prøver af lammerullepølse til analyse for Lm.'

Fødevarestyrelsen understreger dog, at smitten fra maj dengang indkredset, og produkterne fjernet fra markedet. Det nye udbrud skyldes derfor en nyopstået forurening af kødvarerne.

- Det er væsentligt at holde sagerne adskilte. Det, vi fandt i maj, skete før, vi overhovedet var klar over, at det her udbrud i gang, fortæller fødevareberedskabschef Kim Sigsgaard til Ekstra Bladet.

- Vi tog en prøve i foråret hos virksomheden og fandt ud af, at der var listeria. Og varerne blev øjeblikkeligt kaldt tilbage. Men i den mellemliggende periode frem mod nu, har der ikke været problemer.

Ifølge Fødevarestyrelsen sælger Jørn A. Rullepølser - udover fra eget engroslager - også sine varer til andre firmaer.

Selv om Fødevarestyrelsen ikke har afsluttet sine undersøgelser endnu, vurderer man på nuværende tidspunkt ikke, at firmaet har gjort noget strafbart i sagen.

Også i 2012 og i 1999 blev der fundes listeria i cervelatpølse fra samme firma. I 2012 var de inficerede varer solgt til 'cateringvirksomheder, restauranter, kantiner og i opskåret tilstand via charcuteriafdelinger i dagligvarebutikker.'

TIP OS: Kender du mere til dødsfaldene eller firmaet? Send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Skærm

Hent flere
Hent flere