Afsløret: Kendt kæde genbrugte buffet-mad

Selv om gæster dagen forinden bogstaveligt talt havde haft fingre i maden, blev det serveret igen

Foto: Ritzau/Anita Graversen
Foto: Ritzau/Anita Graversen

Gennem årene har buffet-orgier i bowlingcentre været skyld i en endeløs række af sygdomsudbrud, som har sendt hundredvis af danskere i pendulfart til og fra lokummet med diarré og opkastninger.

Typisk fordi stege, tarteletfyld og så videre er blevet bakteriebomber ved at stå længe ved lummer-temperaturer, eller fordi kokkene har genbrugt mad, som dagen forinden har stået ude blandt folk.

Se også: Bowl'n'bræk: 38 gæster omkuld af bowling-buffet

Derfor kan det give mening, at Fødevarestyrelsens madtilsyn fra tid til anden tjekker centrene, sådan som det skete i Bowl'n'Fun i Haderslev tidligere på måneden.

Daggammel kyllingesalat og laks
Her opdagede fødevarekontrollen, at personalet var ved at klaske kyllingesalat fra gårsdagens buffet op på rene fade for servere det igen.

Det var også planen, at daggammel, koldrøget laks med tilbehør samt store mængder frugt og grønt fra gårsdagens buffet skulle genbruges, fremgår det af denne kontrolrapport.

Plukket af ribs og vindruer
’Ved tilsyn lagde personale salatblade, skårede appelsiner, ribs-klaser og vindruer fra dagen før på nyt fad uden at skylle eller varmebehandle nævnte med risiko for forurening af de friske råvarer på samme fad. Det var synligt, at der var taget af frugt/ribs og vindruer', skriver Fødevarestyrelsen eksempelvis.

Det kostede en sanktion i form af en indskærpelse, fordi ’det er Fødevarestyrelsens vurdering, at ovennævnte forhold er med risiko for forurening/ kontaminering af produkter eller overslæb af uønskede mikroorganismer.

Syge i Aarhus, Horsens og Odense
I fjor fik Bowl'n'Fun i Viby ved Aarhus bøder på i alt 77.000 kr., fordi kokkene ikke havde styr på kødets temperaturer, hvilket gjorde mange gæster syge med diarré og opkast i februar.

Bowl'n Fun i Horsens fik også i fjor en bøde på 60.000 for at sælge farlig mad - det var nemlig rotter i centeret, og året forinden fik Bowl'n Fun i Odense en bøde for at genbruge laks i buffetten.

40 gæster i en bowlinghal i Odense fik også for godt et år siden diarré af dårlig høns i asparges.

Ekstra Bladet har flere gange haft fat i Lene Høj Larsen, direktør i Bowl'n'Fun-kæden.

I fjor erkendte hun eksempelvis:

- Jamen, vi har ikke været vores ansvar bevidst.

- Men vi gør alt, vi kan, for at det aldrig gentager sig. Jeg har en food controller, som er ansat i kæden, og som ikke laver andet end at køre rundt og tjekke og vejlede, og jeg har en food- and beverage-manager, som også kontrollerer disse forhold, lovede hun.

Beklager
Så Ekstra Bladet har nu spurgt Lene Høj Larsen: ’Set i lyset af de mange sygdomsudbrud, hvordan kan I så finde på at genbruge daggammelt buffetmad?’

Hun skriver:

'Den pågældende dag 5/12 2018, hvor Fødevarestyrelsen kommer på besøg, er vores køkkenchef og kok ikke til stede. På grund af nyt personale er der desværre sket en fejlbehandling af fødevarerne i forbindelse med nedtagning af gårsdagens buffet ift. vores retningslinjer og vores egenkontrol, hvilket jeg selvfølgelig på det kraftigste skal beklage. Der er er ingen undskyldning for det Fødevarestyrelsen ser i nuet, men kan love dig, at det ikke er normal procedure i kædens centre.'

Hun forsikrer om, at ’alle fejl og mangler er udbedret, og alt nyt personale er sendt på ekstra uddannelse/opfølgning'.

222 kommentarer
Vis kommentarer