Anklage: Din mad er pumpet med fup

Dårlige råvarer fyldes med aroma og kunstige stoffer - nu forsøger svensk fødevarejournalist at råbe de danske forbrugere op

- Jeg synes godt nok, det er et meget lavt krav at stille til sin mad, at man bare ikke må dø af det, mener den svenske fødevarejournalist Mats-Eric Nilsson. (Foto: Ekstra Bladet)
- Jeg synes godt nok, det er et meget lavt krav at stille til sin mad, at man bare ikke må dø af det, mener den svenske fødevarejournalist Mats-Eric Nilsson. (Foto: Ekstra Bladet)

HJÆLP OS: Har du også oplevet madfup i dit supermarked? Tip din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Trøffelolie, der dufter af trøfler, men bare er olie med smag. Børneyoghurt med så lidt frugt i, at producenten har tilsat 'aroma af jordbær og banan'. Og guacamole dip med blot 1,5 procent avokadoer.

- Jeg mener altså, at vi bør stille højere krav til vores mad, end at den ikke er farlig, siger den svenske fødevarejournalist Mats-Eric Nilsson med et suk, da han mandag tog på indkøbstur med Ekstra Bladet i et par københavnske supermarkeder.

Sådan så resultatet ud, efter den svenske madjournalist Mats-Eric Nilsson kom hjem fra jagten i et par københavnske supermarkeder. (Foto: Ekstra Bladet) Vagthund Madjournalist: 12 madvarer med fup i

Journalisten har i flere år skrevet kritisk om fødevarer og ikke mindst om den totale mangel på kvalitetssans, der har sneget sig med ned i indkøbskurven hos supermarkeder i både Sverige og Danmark:

- Problemet er, at industrien lyver om de varer, der bliver solgt. Og at mange af deres tilsætningsstofferne er kunstige og bare ’kosmetik’ i maden, forklarer Mats-Eric Nilsson, mens han finder en slap portion skinke i strimler i køledisken hos Netto.

- Det her er i stedet nogle stykker af kød, der er presset sammen i et stykke og senere lavet skinkestrimmel af, forklarer han. Og ifølge den svenske journalist er det faktisk sjældent, at kunderne får et produkt skåret direkte af ægte skinke.

Se også: Arla: Ikke alle har tid til at malke en ko

- Men dem, der hører dig sige de her ting, vil svare: vi dør ikke af maden – og folk vil jo gerne købe varerne, fordi de er så billige?

- Jo, men jeg synes godt nok, det er et meget lavt krav at stille til sin mad, at man bare ikke må dø af det.

- Sådan siger myndighederne og industrien jo også: det er ikke farligt.

- Jeg påstår heller ikke, at maden her er farlig, men vi er nødt til at diskutere, hvad vi spiser, siger Mats-Eric Nilsson, hvis bog ’Den hemmelige kok’ er solgt i 250.000 eksemplarer i hjemlandet og udkommer på dansk i dag.

- Hvilke muligheder har forbrugerne for at få de her produkter væk fra hylderne?

- Jeg mener, at forbrugerne har en kæmpe magt. Også større end den, de tror, de har. Det har vi set i Sverige.

- For når debatten om madsnyd blusser op, så flytter virksomhederne sig også.

Dumpet! (Foto: Jan Unger) Vagthund Producenterne: Vi tager bare det bedste billede

- Hvordan flytter de sig?

- Fødevareindustrien kan jo ikke lide kritik, og de svarer hver gang, at de bare udvikler moderne mad – og at der er brug for alle tilsætningsstofferne for at lave maden.

- Men det sjove er, at når deres produkter bliver kritiseret, så flyttes grænserne pludselig, og så skal der alligevel ikke så mange stoffer til.

Sådan så resultatet ud, efter den svenske madjournalist Mats-Eric Nilsson kom hjem fra jagten i et par københavnske supermarkeder. (Foto: Ekstra Bladet) Vagthund Madjournalist: 12 madvarer med fup i

HJÆLP OS: Har du også oplevet madfup i dit supermarked? Tip din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

0 kommentarer
Vis kommentarer