Noma burde have haft styr på det

Den måde, Noma tilbereder maden på, gør, at de burde være ekstra opmærksomme på håndhygiejne, siger ekspert

Noma burde have haft bedre styr på hygiejnen, så havde de bremset det udbrud af roskildesyge, som lagde 63 gæster syge, langt tidligere, mener Fødevarestyrelsens ekspert.

Sandsynligvis stammer smitten fra en medarbejder i køkkenet, som blev syg, efter han hele fredagen havde arbejdet med at forberede mad i køkkenet.

- Det er selvfølgelig svært, 100 procent sikkert at dokumentere, at det er den her person, smitten stammer fra. Men de har i hvert fald haft en køkkenmedarbejder, som fredag er gået hjem fra arbejde og har fået voldsomme mavesmerter og diarre. Efterfølgende er gæsterne begyndt at blive syge, og Statens Serum Institut har bekræftet, at det er norovirus, der er tale om, siger udbrudskoordinator i Fødevarestyrelsen Morten Lisby.

Norovirus er et ekstremt smitsomt virus, som giver mavesmerter, diarre og opkastninger, populært kaldet roskildesyge.

Fødevarer - 8. mar. 2013 - kl. 14:53 Noma: 63 gæster ramt af roskildesyge

Risikoen for, at en medarbejder smitter de spisende gæster, bør en professionel og højt profileret restaurant være ekstra opmærksom på, mener udbrudskoordinatoren.

- Problemet med en restaurant som Noma er, at de har så mange kokke i køkkenet af gangen: Der står 30 folk og piller ved hver enkelt lille del. Netop i den type køkken, hvor der er en høj håndteringsgrad, er der en højere risiko for store udbrud som det her. Derfor skal de bare have en høj standard for håndhygiejne, siger Morten Lisby.

Fødevarer - 8. mar. 2013 - kl. 14:45 Noma: Vi har ikke gjort noget for at promovere det

Koldt vand i personalehanen
Men Nomas faciliteter lod noget tilbage at ønske, hvis man ville have håndhygiejnen i top: Da Fødevarestyrelsen dukkede op på stedet, var der ikke varmt vand i håndvasken, hvor køkkenmedarbejderne skulle vaske hænder.

Det kolde vand i hanen kan meget vel have være medvirkende faktor til, at virussen blev spredt i Nomas køkken og derfra til gæsterne, hvis det, som man regner med, var den syge medarbejder, som var smittekilden.

- Når der er koldt vand i vasken, så har du ikke optimale muligheder for at have en god håndhygiejne. Når du vasker hænder, så skal vandet være lunkent, ellers kan du ikke bryde fedthinden på hænderne, så norovirus kan blive skyllet af. Personen burde have vasket bedre hænder, på den måde kunne man måske have undgået, at virus var kommet ud i maden, siger udbrudskoordinatoren.

Det er helt afgørende nu, hvordan Noma tackler nyheden om, at mange gæster er blevet syge på restauranten, siger en brandingsekspert. (Foto: Jacob Erbahn/Polfoto) Sundhed - 8. mar. 2013 - kl. 13:41 Ekspert om Noma-skandale: Det kan blive katastrofalt

Kunne være standset noget før
Ifølge Morten Lisby kunne Noma have begrænset udbruddet af roskildesyge, som i stedet blev en omfattende sag.

- Det er udbrud over fem dage, så det har været massiv smitte med norovirus, og der er en høj attackrate, det vil sige, der er mange af gæsterne, der bliver syge, siger Morten Lisby.

- Allerede fredag har de fået mails om, at gæster har været syge, men dem overser de på grund af travlhed og kommunikationsproblemer. Hvis der var blevet reageret på dem og taget ekstra forbehold lørdag, kunne man have undgået i hvert fald nogle af udbruddene, siger han.

I stedet for strakte udbruddet sig over fem dage, hvor 12 forskellige selskaber blev syge efter at have spist på restauranten, som er kåret til verdens bedste.

- Noma har ikke reageret ordentligt på, at de fredag bliver kontaktet af en køkkenmedarbejder som fortæller, at han har været syg. Der burde de have smidt al håndteret mad ud og desinficeret køkkenet med klor. Men de reagerer ikke, men fortsætter bare ufortrødent lørdag morgen, siger Morten Lisby.

Efter smitten blev opdaget, har Noma dog været yderst samarbejdsvillige i at få opklaret, hvor smitten stammede fra og opspore gæster, som kunne være smittet, understreger udbrudskoordinatoren.

Er du en af de gæster, som er blevet syg efter at have spist på Noma? Tip os på 1224@eb.dk eller send en sms til 1224. Det koster almindelig sms-takst.

Fakta om roskildesyge

Roskildesyge forårsages af viruset norovirus. Det er et hårdført og meget smitsomt virus, der nemt kan sprede sig til et helt middagsselskab, hvis man er uheldig.

Hundredvis af restaurantgæster bliver hvert år smittet med norovirus i Danmark.

Ofte har en køkkenmedarbejder været syg med opkastninger eller diaré og er mødt for tidligt på arbejde igen.

Læs mere om norovirus og roskildesyge her

Symptomer på roskildesyge

Symptomerne er kvalme, pludselig og voldsom opkastning, vandig diarré, mavepine og mavekramper.

Nogle får også let feber, kuldegysninger, hovedpine og smerter i led og muskler.

Der går gerne fra 24 til 48 timer, fra man er smittet med norovirus, og til sygdommen bryder ud. Man er typisk syg i 24 til 60 timer.

Selv om man føler sig rask, og symptomerne er stoppet, kan man stadig udskille virus og dermed smitte andre i op til 48 timer.

Roskildesyge går over af sig selv og er ikke farligt for almindelige raske mennesker. Dog kan man få stort væsketab ved sygdommen, som i sjældne tilfælde kan gøre den livstruede for svækkede ældre eller syge personer.

(Kilde: Fødevarestyrelsen)

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere