Noma: 63 gæster ramt af roskildesyge

Danmarks kulinariske flagskib har rod i hygiejnen: Mindst 63 gæster blev syge, fordi medarbejder spredte sygdom

Se Ekstra Bladets konfrontation med Nomas direktør i tv-indslaget over artiklen

---------

Super-gourmet-restauranten Noma, der flere gange er kåret som verdens bedste restaurant, har fået et hak i sit gode rygte, efter Fødevarestyrelsen har konstateret problemer med hygiejnen ved et kontrolbesøg den 20. februar i år.

Kontrollen blev foretaget, efter gæster havde kontaktet Fødevarestyrelsen, da de var blevet syge efter at have spist på restauranten.

'Der er konstateret syge (opkast og diare - roskildesyge) i 12 selskaber med 63 syge ud af 78 spisende i perioden 12. feb. til 16. feb. Samtidig har der været sygdom blandt personalet som håndterer fødevarer', skriver Fødevarestyrelsen i Smiley-rapporten.

Læs hele rapporten her

Smittet af medarbejder
Ifølge Fødevarestyrelsens kontrollanter var det sandsynligvis en syg køkkenmedarbejder, som smittede gæsterne med roskildesyge.

En køkkenmedarbejder havde været syg med opkastninger fredag aften den 15. februar efter at have fremstillet mad om dagen i restauranten. Dette oplyste medarbejderen ifølge Smiley-rapporten til restauranten pr. mail allerede fredag aften. Ingen i restauranten reagerede på mailen om den syge medarbejder eller mails fra gæster, som også var blevet syge.

'Virksomheden har den 14. og 15. februar 2013 modtaget mails fra 2 selskaber, der oplyser, at 2 ud af 2 deltagere i begge selskaber er blevet syge efter at have spist i restauranten henholdsvis den 12. februar 2013 og 13. februar 2013. Disse 2 selskabsudbrud får Fødevarestyrelsen først oplyst af den ansvarlige for restauranten den 20. februar 2013', skriver Fødevarestyrelsen i rapporten.

Det på trods af, at 'lederen af en fødevarevirksomhed straks skal underrette de kompetente myndigheder, hvis han antager eller har grund til at antage, at en fødevare, virksomheden markedsfører, kan have sundhedsskadelig indvirkning på mennesker', som det hedder i Smiley-rapporten.

Koldt vand i håndvasken
Fødevarestyrelsen kritiserer i rapporten, at Noma ikke i rette tid desinficerede køkkenet, så smitten blev bremset.

Desuden bliver det påtalt, at der ikke er varmt vand i hanerne, hvor medarbejderne vasker hænder.

'Det indskærpes, at håndvaskene skal være forsynet med rindende varmt og koldt vand og faciliteter til hygiejnisk vask og tørring af hænderne. Følgende er konstateret: Der var ikke rindende varmt vand i hanen ved håndvasken i forberedelsesområdet. Virksomheden havde følgende bemærkninger: VVS firma blev tilkaldt umiddelbart efter kontrolbesøget. Indskærpelse medfører gebyrbelagt opfølgende kontrol', hedder det i Smiley-rapporten.

ekstrabladet.dk er på vej til Noma for at få restaurantens udlægning af sagen.

Fakta om roskildesyge

Roskildesyge forårsages af viruset norovirus. Det er et hårdført og meget smitsomt virus, der nemt kan sprede sig til et helt middagsselskab, hvis man er uheldig.

Hundredvis af restaurantgæster bliver hvert år smittet med norovirus i Danmark.

Ofte har en køkkenmedarbejder været syg med opkastninger eller diaré og er mødt for tidligt på arbejde igen.

Læs mere om norovirus og roskildesyge her

Symptomer på roskildesyge

Symptomerne er kvalme, pludselig og voldsom opkastning, vandig diarré, mavepine og mavekramper.

Nogle får også let feber, kuldegysninger, hovedpine og smerter i led og muskler.

Der går gerne fra 24 til 48 timer, fra man er smittet med norovirus, og til sygdommen bryder ud. Man er typisk syg i 24 til 60 timer.

Selv om man føler sig rask, og symptomerne er stoppet, kan man stadig udskille virus og dermed smitte andre i op til 48 timer.

Roskildesyge går over af sig selv og er ikke farligt for almindelige raske mennesker. Dog kan man få stort væsketab ved sygdommen, som i sjældne tilfælde kan gøre den livstruede for svækkede ældre eller syge personer.

(Kilde: Fødevarestyrelsen)

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere