9 ud af 10 slagtesvin har bylde-bakterie

Antallet af grise, som bærer multiresistent MRSA-bakterie, er fordoblet på et år

MRSA-bakterien kan ikke smitte mennesker igennem kød, man spiser. Alligevel er det bekymrende, at antallet af smittede slagtesvin tilsyneladende er fordoblet siden 2011. (Foto: Colourbox)
MRSA-bakterien kan ikke smitte mennesker igennem kød, man spiser. Alligevel er det bekymrende, at antallet af smittede slagtesvin tilsyneladende er fordoblet siden 2011. (Foto: Colourbox)

Den smitsomme, multiresistente bakterie MRSA, som kan smitte fra svin til mennesker, spreder sig tilsyneladende voldsomt blandt de danske slagtesvin:

Fødevarestyrelsen har i 2012 fundet bakterien hos 88 procent af de 600 slagtesvin, de testede, viser nye tal ifølge Ingeniøren.

I 2011 fandt styrelsen kun bakterien hos 44 procent af de testede. Der er altså tale om en fordobling af sygdomsforekomsten på bare et enkelt år.

Se også: Kæledyr kan smitte dig med farlige bakterier

Kan smitte mennesker
MRSA-bakterien kan sprede sig fra svin til mennesker, hvor den kan give blødende bylder, der er svære at behandle. Bakterien er nemlig resistent over for de fleste former for antibiotika.

Stigningen i antallet af smittede svin skal derfor tages meget alvorligt, siger fødevareminister Mette Gjerskov til Ingeniøren.

Hun har sammen med sundhedsministeren nedsat en aktionsgruppe, der skal komme med forskellige tiltag, som kan være med til at bremse spredningen af MRSA fra svin.

Se også: Minister vil stramme regler for antibiotika

Smittet på vej til slagteriet
Hos Fødevarestyrelsen mener man ikke, at andelen af smittede svin ude i besætningeder nødvendigvis er lige så høj som hos slagtesvinene.

Der kan være tale om, at svin fra forskellige besætninger smitter hinanden under transporten til slagteriet. Fødevarestyrelsen vil nu undersøge, hvor udbredt smitten er i de danske besætninger.

Mennesker kan ikke blive smittet med MRSA ved at spise kød fra svin; kun folk som kommer i kontakt med levende grise er i fare for at blive smittet med bakterien. Infektionen kan også i visse tilfælde smitte fra menneske til menneske.

I 2011 blev 163 mennesker smittet med MRSA i Danmark, skriver Ingeniøren.

Se også: Farlig svinesyge breder sig til mennesker

Danske forskere har fundet en ny variant af MRSA-bakterien:

- MRSA er en flerfoldig betegnelse for en resistent stafylokokbakterie, som er resistent over for alle antibiotika af penicillin, som ellers er den vigtigste behandling mod stafylokok. Men den er ikke multiresistent.

- MRSA kan give hudinfektioner som småbylder og børnesår, men er også den hyppigste årsag til sårinfektioner efter operationer, og kan give anledning til blodforgiftning, der kan være dødelig.

- Stafylokokker er en bakterie, som de fleste af os bærer i næsen helt naturligt. Men meget få bliver syge af det og det er først farligt, når infektionen går i blodet

- Der er 1400 tilfælde med blodforgiftning med stafylokokker om året. Heraf er 20 forårsaget af MRSA.

- Den nye variant af MRSA indeholder godt 60 procent af den hidtil kendte MRSA. Det er første gang i 50 år, at der er fundet en ny variant af bakterien

- 66 danskere har haft den 'nye' MRSA i kroppen i perioden fra 2004 til 2010. Det første tilfælde daterer sig tilbage til 1975.

0 kommentarer
Vis kommentarer