Ny kødskandale: Hakket oksekød fyldt med hestekød

Flere supermarkedskæder i England har solgt hestekød forklædt som oksekød. Aldi og Lidl er blandt de involverede supermarkeder

Masser af oksekødsburgere solgt i engelske supermarkeder har vist sig at indeholde hestekød (Foto: Thomas Borberg)
Masser af oksekødsburgere solgt i engelske supermarkeder har vist sig at indeholde hestekød (Foto: Thomas Borberg)

En ny skandale med omfattende kødfusk ruller i øjeblikket ind over England.

Fødevaremyndighederne har afsløret partier af oksekød, som indeholder op mod en tredjedel hestekød, og fire supermarkedskæder har nu trukket deres produkter tilbage. Det skriver flere engelske medier.

Se også: Fødevaregigant solgte ulovligt kød

Okseburgere fyldt med hest
Stikprøver fra de fire kæder har vist, at en tredjedel af oksekødet indeholder spor af hestekød. I supermarkedskæden Tesco viste et parti oksekødsburgere af mærket 'Everyday Value beefburgers' at indeholde 29 procent hestekød. Men også Aldis 'Oakhurst Beef Burgers' og Lidls 'Moordale Beef Burgers' viste spor af hest.

Den fjerde supermarkedskæde, hvor der er fundet spor af udeklareret hestekød, er Dunnes Stores, og alle involverede supermarkedskæder har øjeblikkeligt trukket kødet tilbage.

- Vi arbejder sammen med myndighederne i Storbritannien og Irland om at undersøge, hvordan dette kunne ske og sørge for, at det ikke sker igen, siger Tescos tekniske direktør Tim Smith til Daily Mail.

Stammer fra Irland
Også Aldi har trukket det udeklarerede kød tilbage og oplyser, at det kun har været til salg i Irland. Det menes at være i Irland, skandalen er opstået, da en del af kødet er produceret her. I England er det ikke ulovligt at forhandle hestekød, men det er ulovligt at sælge hestekød uden at oplyse om det.

Myndighederne vurderer, at mange hestekødsburgere allerede er blevet spist, mens en del burgere fortsat ligger rundt omkring i forbrugernes frysebokse. Alle forbrugere opfordres til at aflevere kødet i butikkerne, hvor de kan få deres penge retur.

Kødsjusk i Danmark
De danske myndigheder er ikke er stødt på lignende kødsvindel, men blot kødsjusk i den mindre afdeling.

- Vi har kørt flere kampagner med netop fokus på kød med ikke-deklarerede dyrearter, men har indtil videre ikke fundet beviser for bevidst snyd. Det minder mere om sjusk, hvor materialerne ikke har været ordentligt rengjort, og der derfor har været spor af eksempelvis lammekød i oksekød. Dog slet ikke i samme størrelsesorden som i det aktuelle tilfælde, forklarer souschef i Fødevarestyrelsens afdeling for Kemi og Fødevarekvalitet Pernille Lundquist Madsen til ekstrabladet.dk.

Se også: Ny kødskandale: Hakket lam er svinekødSe også: Super Brugsen blandede gammelt kød med nyt

Men med den nye kødskandale i Irland og England vil de danske myndigheder holde et ekstra vågnet øje med problemet.

- Det er da noget, vi har fokus på, og som vi også vil samarbejde med vores nabolande om at opspore. Herhjemme kører vi fortsat nye kampagner med dette fokus, tilføjer souschefen.

Se også: Ny kødskandale i SuperBest

0 kommentarer
Vis kommentarer