Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

De sjoveste juletraditioner fra hele verden

En whiskeydrikkende julemand i England, sang omkring bål i Portugal og islandske nisser, der stjæler børnene, hvis de ikke er artige. Læs om de mange sjove juletraditioner verden over

Det kan godt være, at de svenske julemænd ligner de danske. Men de spiser lutfisk i stedet for juleand, og så hedder deres nisser 'tomter' (Foto: Jan Unger)
Det kan godt være, at de svenske julemænd ligner de danske. Men de spiser lutfisk i stedet for juleand, og så hedder deres nisser 'tomter' (Foto: Jan Unger)

Interaktivt element

Juleaften er lig med risalamande, brunede kartofler, saftig juleand fyldt med æbler og svesker samt dans og sang omkring et smukt, pyntet juletræ. Eller sådan er det i hvert fald i de fleste danske hjem.

Men i mange andre dele af verden vil man måske spørge sig selv, hvorfor vi danskere vælger at hente et træ ind i stuen for derefter at overdænge det med glitret papir og miniature-trommer? Eller man vil måske også undre sig over, at vi propper frugter op i numsen på en død and og ser en sport i at finde en mandel i en skål risalamande?

For der er ikke to landes traditioner, der er ens, og nationale juleskikke er et vidt begreb. Læs bare her.

Whiskey til julemanden
Blandt andet er den danske tradition med at stille risengrød frem til nissen fortolket helt anderledes i England. Her foretrækker julemanden stærkere sager, og det er derfor en tradition af stille et glas whiskey frem for at gøre ham i bedre humør. En tradition, som mange danske mænd måske ville ønske indført i Danmark.

I England kysser man også meget mere under misteltenen end i Danmark. Det til trods for, at myterne om misteltenen faktisk stammer fra de nordiske gudesagn. Det var nemlig retfærdighedens gud Balder, der blev dræbt af en mistelten, hvorefter Frigg sørgede for, at den grønne plante skulle være hellig og bringe kærlighed til verden.

Nisser stjæler børn
På saga-øen Island bør børnene opføre sig rigtig pænt indtil jul. I hvert fald, hvis de ikke vil risikere, at Gryla og Leppaludi, som er henholdsvis mor og far til nisserne skal komme og stjæle dem. De artige børn får derimod intet mindre end 13 gaver til jul - én for hver af de islandske dæmoner.

Nisser er i øvrigt en nordisk tradition, og ordet 'nisse' stammer fra drengenavnet Niels eller Nils. Typisk afbilledes nisser som et barn med en rød, spids hue og gråt tøj. I flere nordiske lande er der tradition for, at det er nisserne, der pynter op i hjemmene og i det hele taget passer på familien og bringer lykke. Det er derfor vigtigt at holde sig på god fod med nissen.

Bålsang og rødbedesuppe
Hvor vi i Danmark gemmer bålet til Sankt Hans aften, bruger man i Portugal juleaften på at samles omkring store bål i de forskellige bymidter. Her synger man julens sange, og ilden er i øvrigt tændt helt frem til den 6. januar.

I Rusland har man indført den oprindeligt tyske tradition med juletræet, men russerne går ikke rundt om træet som i Danmark. Til gengæld faster man ifølge den ortodokse tro frem til den 25. december, hvor man går til julegudstjeneste og derefter spiser mange forskellige retter som eksempelvis rødbedesuppe.

Forskellige madtraditioner
Den kulinariske del af julen er i det hele taget meget forskellig fra land til land. Ud over at nyde både foie gras og østers serverer franskmændene intet mindre end 13 forskellige desserter - én for hver af de 12 disciple samt én for Jesus. Mange amerikanere derimod sværger til kalkun, mens den traditionelle Christmas Pudding er en uundgåelig del af den irske jul. Faktisk begynder irerne tilberedningen af dejen allerede sidste søndag i november.

I Grønland står den på alt lige fra sæl, hval, ørred, alke, ryper, rensdyr, moskusokse til flæskesteg, and, gås og kalkun, mens nordmændene sagtens kan finde på at servere torskegryde, og svenskerne lutfisk. På Fillipinerne holder man dog fast i flæskestegen og trods de 30 graders varme, finder man masser julemænd og nisser. Fillipinerne slutter i øvrigt juleaften af med et kæmpe brag af fyrværkeri og fest i gaderne natten lang.

Se en oversigt over de forskellige juletraditioner på verdenskortet øverst på siden. Har du i øvrigt sjove indslag til anderledes juletraditioner, så deltag i debatten herunder.

Kilde: kristendom.dk, hotels.com, netkirken.dk

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen