Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Plejehjem serverede giftig svampesuppe

Fire plehjemsbeboere i Californien er døde, efter personalet serverede suppe lavet på giftige svampe

Der var tale om et uheld, da en ansat på plejehjemmet serverede giftig mad for de gamle beboere, mener politiet. (Foto: Colourbox)
Der var tale om et uheld, da en ansat på plejehjemmet serverede giftig mad for de gamle beboere, mener politiet. (Foto: Colourbox)

Det skete sandsynligvis i den bedste mening, da en ansat på plejehjemmet Gold Age Villa i Loomis, Californien, serverede hjemmelavet svampesuppe for beboerne.

Men det endte i tragedie: Suppen var lavet med giftige fluesvampe og har nu taget livet af foreløbig fire af hjemmets beboere, skriver nyhedsbureauet AP.

De fire ofre, som var i alderen 73 til 92 år, blev syge, efter de den 8. november spiste suppe lavet på giftige svampe, som et medlem af personalet havde plukket i plejehjemmets baghave.

Se også: Skoven vrimler med giftige svampe og bær

Fluesvamp lignede spisesvamp
Politiet regner ikke med, at den ansatte, som lavede suppen, med vilje har forgiftet plejehjemsbeboerne, men kalder sagen et tragisk uheld.

Ifølge eksperter kan unge eksemplarer af en variant af fluesvamp, som vokser i området, i udseende minde om en spiselig svamp fra Asien, skriver AP.

Den person, som lavede svampesuppen, spiste selv af den og blev også syg.

Symptomer på svampeforgiftning tæller opkast og diarre, der for visse typer fluesvamp tager op til 12 timer, før de indtræder. Desuden kan svampene give skader på nyrer og lever, der i værste fald kan være dødelige.

Du kan se en liste over spiselige og giftige danske svampe her

I Danmark har man set dødsfald forårsaget af forgiftning med grøn og snehvid fluesvamp. Den røde fluesvamp har været årsag til mange forgiftninger, men ingen kendte dødsfald.

Hurtig behandling er vigtig, hvis man har mistanke om svampeforgiftning - se her, hvad du skal gøre.

Skovens fem farligste svampe:

Grøn fluesvamp (Amanita phalloides):
Svampen er dødeligt giftig og vokser i nærheden af træer - især løvtræer - fra august til oktober. Fuldt udvokst måler hatten 6-12 og stokken 6-15 centimeter. Hattens farve er fra gul til olivengrøn. Lamellerne er hvide. Unge svampe har et svøb mellem hattens rand og stok, som kan efterlade en ring på stokken, når den folder sig ud. Desuden er helt unge svampe pakket ind i et fællessvøb, som omfatter både hat og stok. Der kan være rester af fællessvøbet på hat og ved stokkens fod.

Hvid fluesvamp (Amanita virosa):
Svampen er mere sjælden end grøn fluesvamp, og dødeligt giftig. Den vokser på tørvebund nær træer - især birk-, eg- og nåletræer i august-oktober. Hatten måler 5-10 og stokken 7-12 centimeter. Hat, lameller og stok er snehvide. Desuden er helt unge svampe pakket ind i et fællessvøb, som omfatter både hat og stok. Der kan være rester af fællessvøbet på hat og ved stokkens fod.

Rød fluesvamp (Amanita muscaria):
Svampen er giftig og giver ved indtagelse opkast, og svimmelhed. I store mængder er den dødelig på grund af væsketab på grund af opkast og diarré. Svampen har ligesom de andre fluesvampe skæl på hatten, tydelig ring på stokken og en knold, som er omsluttet af en skede. Hatten kan på rød fluesvamp blive op til 20 centimeter, farven er dybrød med hvide eller grålige skæl, der ofte er strøet ud over svampen som pudder. Den findes hovedsagligt under birk og gran, men kan meget sjældent findes under bøg. Den vokser fortrinsvis, men ikke kun, på mager bund i skov

Randbæltet hjelmhat (Gallerina marginata):
Svampen er sjælden og vokser på nåletræsstubbe, ofte i bundter fra august til oktober. Hatten er brun og 2-5 centimeter. Stokken 3-6 centimeter med ring foroven. Lamellerne er blegbrune. Hjelmhatten indeholder de samme giftstoffer som fluesvampe og har medført dødsfald. Mange andre arter kan medføre mere eller mindre alvorlige forgiftninger med opkastninger, mavesmerter og diarré, i nogle tilfælde især hvis de spises rå.

Puklet giftslørhat (Cortinarius orellanoides):
Svampen er sjælden, men vokser sommer og efterår i nåleskove. Indtagelse kan medføre nyreskader, som kan kræve transplantation og dialyse. Hat, stok og lameller er brune.

Almindelig stenmorkel (Gyromitra esculanta):

Svampen er lysebrun med en grovkamret hætte. Svampen er giftig og i værste fald dødelig. Stokken er 6-12 centimeter, let furet, hul, cremefarvet og let fnugget. Svampen kan forveksles med spiselig stenmorkel (Gyromitra esculenta), der har en mørkebrun hættefarve og vokser i nåleskov.

(Kilder: Giftlinjen og Felthåndbogen)

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen