Trend-grønsag fører til forgiftninger

Jagten på ramsløg fører til forgiftninger, når folk forveksler giftige planter med den populære køkkenurt

Hvis man ikke har styr på botanikken, kan man ikke kende ramsløgene fra mere giftige vækster i skovbunden, advarer ekspert. (Foto: Polfoto/Lars Hansen)
Hvis man ikke har styr på botanikken, kan man ikke kende ramsløgene fra mere giftige vækster i skovbunden, advarer ekspert. (Foto: Polfoto/Lars Hansen)

Opblomstringen af det nye, nordiske køkken har gjort det til en trendy beskæftigelse at støve naturen igennem efter vildvoksende grønsager, urter og rødder som man kan garnere maden med.

Læs:

Se også: Nu kan du købe brændenælde og skvalderkål

Men når mennesker uden den store viden om naturen går på jagt efter ualmindelige ingredienser, kan det ende galt:

Hos DTU advarer man nu om, at den stigende popularitet af planten ramsløg kan føre til forgiftninger, fordi den kan forveksles med giftige planter.

- Mange mennesker har den opfattelse, at planter er sunde og ufarlige, blot fordi de stammer fra naturen. Det er ikke altid tilfældet. De planter, som ramsløg kan forveksles med, indeholder stoffer, der kan være potentielt farlige og direkte dødbringende for mennesker, siger seniorrådgiver Kirsten Pilegaard fra DTU Fødevareinstituttet.

Kan føre til dødsfald
I udlandet har man allerede registreret talrige tilfælde af forgiftninger, flere med dødelig udgang, hvor folk forvekslede de giftige planter liljekonval og høsttidløs med ramsløg.

Planterne kan for det utrænede øje ligne hinanden, når de ikke er i blomst.

- Forvekslinger af ramsløg med giftige planter som høsttidløs og liljekonval skyldes dårligt kendskab til planter hos mange mennesker, der selv indsamler planter. De fleste mennesker ved, at indsamling af svampe kræver en vis viden, så man kan identificere svampen korrekt. Indsamlingen af planter kræver tilsvarende botanisk viden, så man er sikker på, at man ikke har plukket en giftig plante, siger Kirsten Pilegaard.

Læs:

Samfund - 23. apr. 2012 - kl. 12:51 Redzepi flytter Noma til London under OL

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere