Ny kogalskab får konsekvenser for USA

To sydkoreanske kæder har allerede reageret, efter nyt tilfælde af kogalskab er fundet i USA

Kogalskab blev konstateret i USA første gang i 2003. (Foto: Colourbox)
Kogalskab blev konstateret i USA første gang i 2003. (Foto: Colourbox)

Det amerikanske landbrugsministerium bekræfter, at der tirsdag er blevet konstateret kogalskab i Californien - det første udbrud af sygdommen i landet i seks år og det fjerde siden 2003. Sydkorea har reageret øjeblikkelig.

Myndighederne i USA forsikrer forbrugerne og de globale importører om, at de intet har af frygte som følge af udbruddet. Det forhindrede dog ikke aktørerne på kødbørsen i Chicago i at handle prisen på levende kvæg ned.

Reaktionen er også kommet prompte fra to fødevarekæder i Sydkorea. Lotte Mart har fjernet amerikansk oksekød fra kølediskene i dets 95 supermarkeder. Home Plus, der ejes af britiske Tesco, har taget tilsvarende skridt.

Læs:

Se også: Nyt tilfælde af kogalskab fundet i USA

De amerikanske myndigheder husker kun alt for godt det første udbrud af kogalskab i 2003, som udløste et fald i eksporten af kød på tre milliarder dollar. Først i 2011 havde eksporten genvundet det tabte.

Californisk ko smittet
Det ny udbrud er blevet konstateret hos en malkeko i det centrale Californien, siger landbrugsministeriet, som er begyndt at underrette de internationale myndigheder om situationen.

John Clifford, som er landbrugsministeriets veterinære leder, siger, at tilfældet ikke bør få indflydelse på USA's eksport.

- Der er virkelig ingen grund til slå alarm på grund af dette dyr. Både den menneskelige sundhed og dyrs sundhed er beskyttet i forhold til dette, siger Clifford, som tirsdag mødtes med journalister i landbrugsministeriet.

Landbrugsministeriet siger, at det syge dyr ikke har indgået i fødekæden.

Det er det fjerde bekræftede tilfælde af sygdommen i USA siden 2003, hvor det første tilfælde af kogalskab i USA blev konstateret i et stykke kvæg, der var importeret fra Canada.

Det menes, at mennesker kan pådrage sig en lignende dødelig hjernesygdom ved at spise kød fra et dyr, som er inficeret med kogalskab eller såkaldt bovine spongiform encephalopathy (BSE).

Nervesygdommen er blevet sat i forbindelse med den dødelige Creutzfeldt-Jakobs syge.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere