Madanmeldere: Giv Noma tre Michelin-stjerner

Michelin uddeler onsdag stjerner til eksklusive restauranter i Europa. Noma fortjener tre, mener madanmeldere

NOMA, der har fået det nordiske køkken med på det internationale landkort, bør få en tredje Michelin-stjerne på onsdag, mener madanmeldere. (Foto: Jacob Ehrbahn/Polfoto)
NOMA, der har fået det nordiske køkken med på det internationale landkort, bør få en tredje Michelin-stjerne på onsdag, mener madanmeldere. (Foto: Jacob Ehrbahn/Polfoto)

René Redzepi og holdet bag restaurant Noma i København er to gange - både i 2010 og 2011 - kåret til verdens bedste restaurant på San Pellegrinos top 50-liste.

Alligevel er det endnu ikke lykkes at opnå de maksimale tre stjerner i den prestigefyldte Guide Michelin.

LÆSOGSÅ:Men den danske restaurant fortjener i den grad den tredje og sidste stjerne i den nye Guide Michelin, der offentliggøres onsdag.

I hvert fald hvis man spørger Helle Brønnum Carlsen, madanmelder ved Politiken og ph.d. seminarielektor i hjemkundskab på Zahles Seminarium.

- Noma fortjener at få den tredje stjerne. Hvis ikke de får den, så f ... the french. Det vil være helt latterligt, hvis det ikke sker, siger hun.

LÆS:

Se også: Kiloene rasler af med nordisk mad på gaflen


Ole Troelsø, madanmelder ved dagbladet Børsen, er helt enig.

- Hvis de ikke får den, så er det fordi Michelinguiden er vred på den her 50 bestliste, hvor Noma ligger nummer et, selv om de benægter det, siger han.

Guide Michelin Main Cities of Europe 2012 udkommer den 14. marts klokken 10, og indtil da er det tophemmeligt, hvilke restauranter der får drysset stjernestøv over sig.

LÆS:For 30 år siden var sushi noget helt eksotisk, der kun blev spist på dyre restauranter. I dag er det hverdagsmad, påpeger hun.

- I dag er sushi-restauranterne nærmest blevet til fastfood-kæder og Sushi kan købes i Netto, siger Helle Brønnum Carlsen.

Danske Michelin-restauranter i 2011:

I 2011 havde 10 danske restauranter stjerner i den berømte guide. København er den by i Norden med flest stjerne-restauranter. Det er maden og kun maden, der får karakter.

Noma: To stjerner

AOC: En stjerne

Herman: En stjerne

Kokkeriet: En stjerne

Era Ora: En stjerne

Formel B: En stjerne

Kiin Kiin: En stjerne

Kong Hans Kælder: En stjerne

Søllerød Kro: En stjerne

The Paul: En stjerne

(Kilde: Michelin)

Hvem står bag Michelins stjernedrys?

- Michelin Guiden blev startet af dækfabrikanten André Michelin. Den har eksisteret siden august 1900, hvor den blev trykt i 35.000 eksemplarer og uddelt gratis.

- Dengang var der omkring 3000 biler på de franske veje. Og guiden indeholdt oplysninger om, hvordan man skifter dæk og vedligeholder mekanikken i en bil.

- I 1920 tog guiden en anden vej, end den der var udstukket fra starten. Det siges, at André Michelin kom forbi et værksted, hvor han blev chokeret over at se, hvordan stabler af guiden blev brugt som ben under en bænk. Og det betød, at man begyndte at tage penge for guiden - og samme år kom også anvisninger til restauranter og parisiske hoteller med.

- Seks år efter kom de senere så kendte stjerner til. Michelin gav en stjerne som markør for spisesteder af særlig høj kvalitet. I 1931 kom der yderligere to stjerner til systemet.

- I dag gives en stjerne til gode restauranter, der er værd at besøge. To stjerner er en omvej værd, og tre til de spisesteder, der er værd at rejse efter.

- København er den by i Norden med de fleste stjerne-restauranter - 10 stykker.

- Guide Michelin bliver skrevet af omkring 90 inspektører af forskellig nationalitet, der er ansat til at rejse rundt i al ubemærkethed og teste restauranter og hoteller. Der er 70 inspektører i Europa, 10 i USA og 10 i Asien.

- Alle Guide Michelin-inspektører er anonyme for at garantere læsere af guiden, at inspektørerne ikke får nogen speciel service, men behandles som hvilken som helst gæst.

(Kilde: Michelin)

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere