Dansk svinesæd sprøjter ud over Europa

Generne fra danske svin er meget eftertragtede, og vores hangrise bliver pumpet for deres supersperm for at tilfredsstille udlandet

Grisebasserne ser udmattede ud. Om der er tale om populære danske avlsorner, hvis sæd er yderst populært i udlandet, vides ikke. (Foto: Colourbox)
Grisebasserne ser udmattede ud. Om der er tale om populære danske avlsorner, hvis sæd er yderst populært i udlandet, vides ikke. (Foto: Colourbox)

Danske orner pumpes for deres populære arvemateriale for at stille et sultent udland tilfreds. Fremfor bare at ende som koteletter, mørbrad eller flæskesteg kan fire tusinde danske avlsorner være stolte af at sende deres gener over landets grænser.

Det skriver Landbrug & Fødevarers magasin Food & Culture i morgen søndag.

Hansvinene leverer deres eftertragtede sæd på de såkaldte KS-stationer (sædstationer, red.) både i Danmark og rundt om i Europa.

LÆS OGSÅ:

Se også: Sæd-moms indføres fra nytår og Se også: Eksport af svinesæd og orner boomer og Se også: Super-grise med dna-test

Men ikke kun grisebassernes hvide tinsoldater er yderst eftertragtede i udlandet. Smågrise-producenterne mærker i øjeblikket en voldsom efterspørgsel på danske svin. Det betyder, at prisen pr. gris er steget.

- Vi har to store sportsbegivenheder i Europa her til sommer og med den produktionstid der er på et slagtesvin, så vil man i Tyskland gerne være klar til at levere kød til OL og EM, sagde Jesper Toft fra Svinerådgivningen ved Landbosyd i går til DR Syd.

LÆS OGSÅ: Forbyd kastration - eller gør ingenting

Griseinteressen skyldes OL i London og fodbold-EM i Polen og Ukraine.

- Der skal laves en masse pølser, og i det hele taget er der en stor catering-branche, der aftager svineprodukter. Det er ikke bare bacon, det er stort set hele grisen, fortsatte Jesper Toft til DR Syd.

Hvert år eksporteres omkring syv millioner smågrise fra Danmark til Tyskland.

Læs mere om ornens reproduktion og sædtapning på Videnscenter for svineproduktion.

0 kommentarer
Vis kommentarer