Laboratorie-burgeren er på vej

En hollandsk forskergruppe er klar med den første laboratorieburger om et halvt år. Og drømmen om en masseproduktion i 2020 er ikke urealistisk ifølge en dansk forsker

En gruppe hollandske forskere er klar med en laboratorieburger til oktober(Foto: Ekstra Bladet)
En gruppe hollandske forskere er klar med en laboratorieburger til oktober(Foto: Ekstra Bladet)

58 millioner burgere indtager danskerne hvert år på forskellige familierestauranter, og de flammegrillede lækkerbiskener udgør blot en lille del af vores enorme kødforbrug.

Den udvikling, kan ifølge en flok hollandske forskere, ikke fortsætte i fremtiden, og derfor håber de nu på at være klar med laboratorieburgere indenfor de næste 10 år.

- Vi er på vej mod en kød krise. Vi bruger mere end halvdelen af verdens landbrugsarealer til kødproduktion, og kødforbrug vil fordobles i løbet af de næste 40 år, siger Mark Post, professor i fysiologi ved universitetet i Maastricht, til SR Echo.

Se også: Så klam er din mad

Kunstig burger klar i 2020
Den hollandske forskergruppe håber allerede i oktober, at kunne præsentere den første laboratorieburger, som er fremstillet af stamceller fra komuskler, og håbet er en mere miljøvenlig produktion af fødevarer.

Den optimisme deler seniorforsker ved Århus Universitet, Niels Oksbjerg.

- Jeg tror på at vi indenfor en overskuelig årrække kan producere kød fremstillet af stamceller. Det er ikke et spørgsmål om tid, men om penge, siger Oksbjerg til ekstrabladet.dk

Se også: Kødproducent overvejer at bruge kødklister

Prisen på den første burger ligner heller ikke just et happy-meal. Indtil videre er processen så dyr, at omkostningerne ligger på 2,2 millioner, og det kræver store investeringer, ifølge den hollandske forsker, hvis masseproduktionen skal skydes igang om otte år.

- Hvis vi skal spise kød i samme mængder som nu, så skal der nytænkes. Hvis vi ikke gør noget, så bliver kød en luksusvare i fremtiden, men hvis vi investerer i den her forskning, så tror jeg på en masseproduktion indenfor 10 år, siger Post, til The Guardian

Se også: Vitaminer i fødevarer i hele EU Læs også: Vitaminer i fødevarer i hele EU

Vil vi spise kunstig ko
Det helt store spørgsmål er så om danskerne vil sætte tænderne i en kunstig ko-burger. Professor i bioetik og formand for Dyreetisk Råd, Peter Sandøe, har tidligere luftet sine forbehold i forhold til stamcellekødet til Information, men hans bekymringer bliver ikke delt af Niels Oksbjerg.

- Vi får et mindre vandforbrug ved at producere på denne måde, vi får et lavere forbrug af fossile brændstoffer, og der vil ikke være nogen dyrevelfærdsrisiko, når først forbrugerne ser de fordele, så tror jeg på at de accepterer den nye 'burger'.

0 kommentarer
Vis kommentarer