Bønnespirer sælges ikke i danske butikker

Tyske bønnespirer, der er mistænkt for at smitte med VTEC-bakterie, er primært solgt til cateringvirksomheder

Den livsfarlige VTEC-bakterie stammer formentlig fra nordtyske bønnespirer. Et endeligt svar forventes at komme senere i dag. (Foto: Colourbox)
Den livsfarlige VTEC-bakterie stammer formentlig fra nordtyske bønnespirer. Et endeligt svar forventes at komme senere i dag. (Foto: Colourbox)

De bønnespirer, der er mistænkt for at være inficeret med den farlige VTEC-bakterie, er ikke blevet solgt i danske butikker.

Det oplyser Coop og Dansk Supermarked, som tilsammen dækker over størstedelen af de danske fødevarebutikker.

Faktisk er bønnespirerne ifølge Dansk Supermarked formentlig kun solgt til cateringvirksomheder og primært i Nordtyskland.

Spirerne, som kommer fra en bestemt gård i delstaten Niedersachsen, bliver nemlig solgt på et frugt og grøntmarked for erhvervslivet - Hamburgs pendant til Grønttorvet i København.

Det vides ikke, om nogen danske cateringvirksomheder har købt ind på det tyske marked.

Læs også: Tyskland vil hjælpe spanske agurkebønder

Svar i dag
De tyske laboratorier har endnu ikke leveret et afgørende bevis på, at smitten stammer fra de specifikke bønnespirer, men indicierne er så entydige, at ministeriet anbefaler, at man undlader at spise dem.

Et endeligt svar forventes senere mandag.

I første omgang er det mistænkte landbrug blevet lukket helt ned, og myndighederne er i færd med at undersøge 18 forskellige spireblandinger fra gården. Blandt disse er bønnespirer, broccolispirer, ærte- og kikærtespirer.

- Det er den mest overbevisende kilde til e-coli-smitten, vurderer Gert Lindemann, der er landbrugsminister i den nordtyske delstat Niedersachsen.

Læs også: Agurkebakterie er ny og super-giftig

18 danskere ramt
VTEC-bakterien har hærget især i Nordtyskland, hvor flere tusinde er blevet smittet, og over 20 personer har mistet livet på grund af smitten.

I Danmark viser de seneste tal, at 18 danskere er smittet - heraf har syv fået nyresvigt, som er en af de farligste konsekvenser af colibakterien.

Når resultatet af de tyske undersøgelser kommer i løbet af mandag, vil Fødevarestyrelsen revurdere sine anbefalinger.

Indtil da lyder det fortsat, at danskerne skal holde sig fra agurk, tomat og salat fra Nordtyskland.

Tarmbakteriens trin for trin

Den farlige tarmbakterie VTEC har inden for den seneste uge hærget i flere europæiske lande, blandt andet i Danmark, hvor 11 er smittet, og flere er indlagt med mistanke for infektionen. Mindst fem danskere har fået skader på leveren som følge af dræberbakterien.

- Udbruddet startede i Tyskland den anden uge i maj, hvor sygdommen ramte flere hundrede i Nordtyskland på flere dage, og kostede to ældre og en ung kvinde livet.

- Der blev samtidig konstateret enkelte tilfælde i Sverige blandt personer, der netop var vendt hjem fra Tyskland.

- Den 26. maj melder Århus Universitetshospital om den første dansker, der er smittet med sygdommen. Patienten er uden for livsfare.

- Samtidig er mindst seks danske patienter indlagt på grund af mistanke om at være smittet med VTEC.

- Samme dag advarer Fødevarestyrelsen mod at spise rå tomater, agurk og bladsalat fra Tyskland. Ifølge de tyske sundhedsmyndigheder er den livsfarlige tarmsygdom blevet spredt via spanske agurker.

- Statens Serum Institut melder løbende om flere smittede i Danmark. Den 27. maj har tarmbakterien gjort mindst syv danskere syge, hvoraf tre har nyresvigt. Alle har været i Tyskland, før de blev indlagt.

- Den 27. maj finder man bakteriebefængte agurker hos to danske virksomheder i henholdsvis Grindsted og Kolind, som har fået leveret spanske agurker fra Spanien.

- Den 30. maj fortsætter antallet af syge og døde i Nordtyskland med at stige. 11 tyskere er foreløbigt døde, og de tyske myndigheder har mistanke om, at mere end 1200 er smittet.

- En af de danskere, der er ramt af VTEC, har som den eneste ikke været i Tyskland. Ifølge Statens Seruminstitut har fem ud af de 11 smittede danskere udviklet nyresvigt.

- Fødevarestyrelsen advarer fortsat mod at spise rå tomat, agurk og bladsalat fra Tyskland samt rå agurker fra Spanien.

ritzau

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere