Agurkebakterie er ny og super-giftig

Den bakterie, der for tiden hærger Tyskland og Skandinavien, er helt ny og meget farlig, viser undersøgelse

Bakterien, der mistænkes at komme fra tyske agurker, er nu identificeret. Den er meget inficerende og giftig, fastslår forskere.
Bakterien, der mistænkes at komme fra tyske agurker, er nu identificeret. Den er meget inficerende og giftig, fastslår forskere.

Forskerne er blevet klogere på den e-colibakterie, der for tiden hærger Tyskland, Danmark og Sverige. Og som frygtet er der tale om en helt ny og superfarlig bakterie.

Det viser en undersøgelse foretaget af det kinesiske genominstitut BGI for University Medical Centre Hamburg-Eppendorf, skriver Ingeniøren.

I forhold til de hidtil kendte e-coli-bakterier har denne en ny streng, der er stærkt inficerede og giftig. Samtidig viser en undersøgelse, at bakterien har en særlig stamme, der ikke tidligere er set i udbrud.

En sammenligning med kendte bakterietyper viser et sammenfald på 93 procent med en e-coli-bakterie, som har givet alvorlig diarre i Den Centralafrikanske Republik.

Samtidig rummer bakterien træk, der minder om de gensekvenser, som kan være med til at udløse blødende tyktarmsbetændelse og nyresvigt.

Endelig bekræfter undersøgelsen formodningerne om, at bakterien er meget vanskelig at behandle med antibiotika.

Holdet bag undersøgelsen fortsætter analysearbejdet med resultaterne i håb om at kunne behandle bakterien og stoppe udbruddet.

Kilden til smitten er fortsat ikke kortlagt, men undersøgelser har frikendt spanske og danske agurker. Fødevarestyrelsen advarer fortsat mod indtagelse af tomat, agurk og bladsalat fra Tyskland.

16 tyskere og en svensker er foreløbig døde som følge af smitten, som aktuelt er identificeret i 17 danskere. Syv af disse har nyresvigt.

Tarmbakteriens trin for trin

Den farlige tarmbakterie VTEC har inden for den seneste uge hærget i flere europæiske lande, blandt andet i Danmark, hvor 11 er smittet, og flere er indlagt med mistanke for infektionen. Mindst fem danskere har fået skader på leveren som følge af dræberbakterien.

- Udbruddet startede i Tyskland den anden uge i maj, hvor sygdommen ramte flere hundrede i Nordtyskland på flere dage, og kostede to ældre og en ung kvinde livet.

- Der blev samtidig konstateret enkelte tilfælde i Sverige blandt personer, der netop var vendt hjem fra Tyskland.

- Den 26. maj melder Århus Universitetshospital om den første dansker, der er smittet med sygdommen. Patienten er uden for livsfare.

- Samtidig er mindst seks danske patienter indlagt på grund af mistanke om at være smittet med VTEC.

- Samme dag advarer Fødevarestyrelsen mod at spise rå tomater, agurk og bladsalat fra Tyskland. Ifølge de tyske sundhedsmyndigheder er den livsfarlige tarmsygdom blevet spredt via spanske agurker.

- Statens Serum Institut melder løbende om flere smittede i Danmark. Den 27. maj har tarmbakterien gjort mindst syv danskere syge, hvoraf tre har nyresvigt. Alle har været i Tyskland, før de blev indlagt.

- Den 27. maj finder man bakteriebefængte agurker hos to danske virksomheder i henholdsvis Grindsted og Kolind, som har fået leveret spanske agurker fra Spanien.

- Den 30. maj fortsætter antallet af syge og døde i Nordtyskland med at stige. 11 tyskere er foreløbigt døde, og de tyske myndigheder har mistanke om, at mere end 1200 er smittet.

- En af de danskere, der er ramt af VTEC, har som den eneste ikke været i Tyskland. Ifølge Statens Seruminstitut har fem ud af de 11 smittede danskere udviklet nyresvigt.

- Fødevarestyrelsen advarer fortsat mod at spise rå tomat, agurk og bladsalat fra Tyskland samt rå agurker fra Spanien.

ritzau

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere