Skræmmende fjerkræbakterie smitter ved berøring

Fødevareinstituttet på DTU advarer mod multiresistent bakterie, du kan rage til dig, når du håndterer for eksempel råt fjerkræ

Pas på farlige, multiresistente bakterier, når du rører ved råt fjerkræ. (Foto: Colourbox)
Pas på farlige, multiresistente bakterier, når du rører ved råt fjerkræ. (Foto: Colourbox)

Forestil dig at du er ved at partere den franske and, men i et øjebliks uopmærksomhed klør dig på næsen med lillefingeren.

Det er i princippet nok til at blive smittet med og bærer af en multiresistent bakterie, som kan gøre infektioner meget ubehagelige og svære at kurere, skriver politiken.dk.

Sådan lyder advarslen fra forskningsleder Frank Aarestrup og seniorforsker Vibeke Frøkjær Jensen, der begge arbejder på fødevareinstituttet ved DTU.

Køb dansk fjerkræ
De mødes i dag med forskere fra hele Europa for at drøfte den alvorlige spredning af bakterier, der ikke lige lader sig slå ihjel af de almindelige typer antibiotika.

- Det bedste, forbrugerne kan gøre, er at købe dansk fjerkræ i stedet for udenlandsk. Undersøgelser viser, at der er mange resistente bakterier i importeret fjerkræ, mens det er sjældent at de samme bakterier findes i dansk fjerkræ. Også når det gælder svinekød indeholder det danske lidt mindre end det udenlandske, siger Vibeke Frøkjær Jensen.

Dyrene får for meget antibiotika
En af de bekymrende bakterier er stafylokokken MRSA, mens en anden, ESBL er en E.coli-bakterie, der smitter hvis du på grund af dårlig køkkenhygiejne får den ned i tarm-regionen

De resistente bakterier opstår, fordi produktionsdyr som fjerkræ og svin får for meget antibiotika af bestemte typer.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere