Pizza-skinken er lavet af oksekød

Svinekød er fortid på mange pizzeriaer. Nu er skinke og bacon lavet af kalkun- og oksekød

Skinken på din pizza er muligvis slet ikke skinke (Foto: Søren Osgood)
Skinken på din pizza er muligvis slet ikke skinke (Foto: Søren Osgood)

Måske har du sat tænderne i en pizza med skinke lykkeligt uvidende om, at 'skinken' stammer fra en helt anden dyrerace.

For stadig flere pizzeriaer dropper nemlig svinekødet til fordel for oksekød og kalkun bearbejdet sådan, at det til forveksling smager af skinke og bacon, skriver nyhedsburauet Newspaq.

- Flere og flere etniske forretninger vil ikke have svinekød, så de skifter det ud med oksekød- og kalkun-topping. Og der bliver gjort meget ud af, at udseendet og smagen er den samme, siger Mustafa Sahen, ejer af Anadolu ApS i Smørum, som sælger kød til pizzeriaerne.

Religiøse undgår skinke
Hos grossisten Dencon Foods i Haderslev er der også godt gang i salget af uægte skinke.

- Vi kan se, at der er en stigende efterspørgsel på alternativer til svineskinken. Det er af religiøse årsager, at folk ikke vil have svinekød i deres butik, siger direktør Henrik Bekker.

Et af de pizzeriaer, der har sendt skinken på porten, er Eagel Steak House på Nørrebro i København.

Her er både pizzaskinke, pølser, pepperoni og bacon lavet af okse- og kalvekød. Og kunderne elsker det.

- Jeg har lige bestilt 700 kilo pølser med kalvekød, fordi de ryger så hurtigt. Vi har mange muslimer og danske konvertitter som kunder, derfor har vi skiftet skinken ud med halal-oksekød, fortæller kok Ali Zahrah.

Skine-oksekød er ok
Fødevaremyndighederne har vendt tommelen op til, at han har skrevet 'skinke-oksekød' på menukortet.

Men mange af hans kolleger i pizza-branchen er ikke ligeså meddelsomme. I forbindelse med en stikprøvekontrol hos 80 restauranter, pizzeriaer og grillbarer på Sjælland og i Hovedstaden greb Fødevarestyrelser flere pizzeriaer i at vildlede kunderne.

- Der var nogle stykker i blandt, som ikke anviste rigtigt, og vi har tidligere konstateret, at det var et problem. Men nu får vi syn for sagn, når vi i den kommende tid tager ud og besøger alle restauranter, siger Fødevarechef Bjørn Wilander.

Fødevareminister Henrik Høegh (V) siger, at branchen bliver set nøje efter i sømmene, indtil moralen er høj nok.

- Hvis jeg har fået at vide, at der er skinke på en pizza, så forventer jeg også, at skinken er skinke. Alt andet er falsk varebetegnelse. Og det er uacceptabelt, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer