Sådan spotter du klamt kød i nye pakker

Styr indkøbsvognen uden om hakket kød, der er mørkere end normalt, og ser uklart og slimet ud, råder eksperterne

Hakket kød sladrer meget, hvis det er for gammelt: Det bliver mørkt i farven, og det bliver lidt slimet på overfladen og lugter surt. Frisk hakkekød skal have en klar rød farve, og det skal have en frisk kødlugt. Det er ét af rådet fra eksperterne.(Foto: Ole Steen)
Hakket kød sladrer meget, hvis det er for gammelt: Det bliver mørkt i farven, og det bliver lidt slimet på overfladen og lugter surt. Frisk hakkekød skal have en klar rød farve, og det skal have en frisk kødlugt. Det er ét af rådet fra eksperterne.(Foto: Ole Steen)

Med mindre du ligefrem vælger at blive vegetar, kan du desværre ikke gardere dig helt mod at købe gammelt kød, der er forklædt som nyt. Hvis butikschefen og slagteren vil snyde dig, så kan de gøre det.

Læs om den systematiske kødsvindel i SuperBest her og i Coop her.

Tip os, hvis du ved noget

Ekstra Bladet har allieret sig med førende fødevareeksperter, som her kommer med deres bedste råd mod fusk. Én af dem er kandidat i husholdningsvidenskab og human ernæring Preben Vestergård Hansen fra professionshøjskolen Metropol.

- Hakket kød sladrer meget, hvis det er for gammelt: Det bliver mørkt i farven, det bliver lidt slimet på overfladen og lugter surt. Frisk hakkekød skal have en klar rød farve, og det skal have en frisk kødlugt, siger Preben Vestergaard Hansen, der også har følgende råd:

- Jo flere 'liv' kødet får, og jo mere oparbejdet det bliver, jo større overflade får kødet, og jo længere tid er det undervejs. Dermed ikke sagt, at det er dårligt. Men kimtallet stiger, kvaliteten falder, og holdbarheden falder.

- Men bør man ligefrem købe en hakkemaskine og hakke sin fars selv?

- Så er du i hvert fald sikker på, hvad der kommer i. Men du skal bare være indstillet på, at du ikke lave fars til samme pris, som det bliver solgt i supermarkedet, hvor du nogle gange køber et halvt kilo for 15 kroner.

Eksperternes råd:

I butikken:

1. Det er lettest at fuske varer som hakket oksekød og medisterpølse, som sjældent skifter farve, når det får endnu et par dage i kølemontren. Kødet kan dog blive mørkt i stedet for den klare, røde farve.

2. Hakket svinekød, der er for gammelt, bliver nemt gråligt.

3. Butikkerne kan have monteret et specielt lys over køemontrene, som gør det svært at se kødets rette farve. Tjek evt. kødets udseende, når du ruller indkøbsvognen gennem andre af butikkens afdelinger.

4. Er der saft i bunden af pakken med hakket kød, kan det være tegn på, at kødet har ligget der for længe.

5. Gå efter det centralpakkede hakkede kød. Det er vakuumpakket i beskyttet atmosfære med høje krav til hygiejne og kan holde sig i længere tid, hvis det bliver opbevaret under to grader. Det er mere besværligt for butikken at ompakke dette kød.

6. Køb kød i større stykker. Skær selv koteletter og småkød, så du undgår kød, der har været igennem for mange processer i butikken.

7. Jo flere gange kød har været skåret op, marineret eller hakket i butikken, jo flere bakterier.

8. Fisk, der ikke er frisk, bliver let mat og slimet. Fiskens øjne bliver matte og indfaldne. Gællerne bliver blege i stedet for rødlige. Mærker du på fisken gemmen pakken, skal der ikke bagefter være en fordybning efter din finger.

9.. Pris og kvalitet hænger ofte sammen. Undgå kød, der er påfaldende billigt.

10. Køb ikke butikspakket kød, pålæg og oste, hvis du ikke kan se på pakken, hvor det kommer fra.

11. Finder du dårlig mad i butikken, så klag med det samme – gerne til en ansvarlig samt selve slagterafdelingen.

12. Lad være med at købe ind i butikker, som du ikke har tillid til, eller hvor du før har købt dårlig mad.

I hjemmet:

1. Tag emballagen af kødet eller fisken. Snus ind. Er lugten ufrisk, sur, lettere rådden, fad og frastødende? Det er et klart tegn på, at kødet er for gammel.

2. Især gammel fisk stinker frygteligt. Du vil ikke være i tvivl. Lugten bliver forstærket, når du steger den.

3. Opfører fisken eller kødet sig anderledes, end det plejer? Virker det slimet, og falder det fra hinanden?

4. Har du fået gammelt, dårligt eller fordærvet kød med hjem? Så brug tid på at gå ned i butikken og klage. På den måde bliver butikken opmærksom på, at kunderne opdager fusk og sjusk.

5. Sørg for selv at holde temperaturen nede i dit køleskab og bruge kødet i tide. Så nedsætter du risikoen for selv at udløse skandalen.

Kilde: Gitte Gross, leder af Videncenter for Fødevarer og Sundhed (Viffos), Hanne Castenschiold, seniorkonsulent i Landbrug & Fødevarer, og kandidat i husholdningsvidenskab og human ernæring Preben Vestergård Hansen fra professionshøjskolen Metropol.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen