Fødevarestyrelsen advarer mod rå spirer

Den farlige tarmbakterie VTEC får nu Fødevarestyrelsen til at anbefale, at alle spirer varmebehandles

Du skal varmebehandle alle former for bønnespirer før du spiser dem - og hold dig fra selv at dyrke dem. Sådan lyder den nyeste anbefaling fra Fødevarestyrelsen.

- Det betyder, at man for eksempel skal bruge spirerne i sammenkogte retter, siger Kim Vandrup Sigsgaard, der er fødevareberedskabschef i styrelsen.

Anbefalingen kommer som følge af udbruddet af den farlige tarmbakterie VTEC, som har kostet 47 livet i Tyskland og Sverige og sendt 23 danskere på hospitalet - hvoraf ni har fået nyresvigt.

Den nye udmelding fra Fødevarestyrelsen er en direkte opfølgning på en lignende anbefaling fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og det Europæiske Center for Sygdomskontrol (ECDC), der kom tidligere onsdag.

Fødevarestyrelsens anbefaling dækker indtil videre alle spirer, selvom smittemistanken retter sig med bukkehornsfrø og -spirer. Men da de ofte sælges i blandinger, tager styrelsen ingen chancer i deres anbefaling.

Fødevarestyrelsen har været i kontakt med de danske spirevirksomheder, og har på den baggrund ingen mistanke om, at der er problemer med de danske spireproducenter.

- Men det er en generel melding, vi er kommet med, som opfølgning på den europæiske udmelding, siger han.

- Det, der er mest bekymrende, er hvis man selv dyrker spirerne, men ikke ved, hvad det er for nogle spirer, man dyrker. For producenterne har ret godt styr på, siger Kim Vandrup Sigsgaard.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere