VTEC-bakterie kan skyldes asiatisk spildevand

Frøene til de bønnespirer, som er mistænkt for at sprede VTEC-bakterien i Tyskland, kan være den sande kilde til smitten, siger dansk ekspert

Bønnespirerne var muligvis inficeret allerede som frø, mener danske ekspert. (Foto: Colourbox)
Bønnespirerne var muligvis inficeret allerede som frø, mener danske ekspert. (Foto: Colourbox)

En tysk producent af spirer står tilbage med sorteper, efter de er blevet udpeget som sandsynlig kilde til det store udbrud af VTEC-smitte, som i løbet af de seneste uger har dræbt 34 og gjort mere end 2800 tyskere syge.

Men smitten kan stamme et helt tredje sted fra: Nemlig den producent som leverede de tørrede frø, som spirerne er dyrket fra, siger dansk ekspert.

Læs: Det er spirernes skyld

I 2008 var der et stort udbrud med salmonella i lucernespirer i Skandinavien, hvor det netop viste sig, at smitten var slæbt ind via de frø, spireproducenterne havde købt hjem fra Asien.

- Det var helt tydeligt, at det kom udefra, fordi det var en eksotisk slange-salmonella og der var udbrud fra producenter i fire forskellige lande samtidig. Det kan være det samme, der er tale om i Tyskland, bare med VTEC-bakterien: Smitten sidder i frøet og vokser ud på spiren hos producenten, siger Fødevarestyrelsens udbrudskoordinator Morten Lisby til ekstrabladet.dk.

Ingen oplysninger om producent
De tyske fødevaremyndigheder har endnu ikke kunnet meddele de danske myndigheder, hvilken konkret producent, som har leveret frøene, eller hvor VTEC-smitten reelt stammer fra.

- Vi skal finde frøleverandørerne til den tyske fabrik, og så skal det undersøges, om det er derfra smitten kommer. Det er vigtig fremadrettet, at vi kender leverandøren, så vi i samarbejde med de danske spireproducenter kan tage forholdsregler, siger Morten Lisby fra Fødevarestyrelsen til ekstrabladet.dk.

Læs: 30 tyskere døde af tarmbakterien VTEC

Frøene bliver forurenet med sygdomsbakterier som salmonella og colibakterier, når de vandes eller oversvømmes med spildevand fra mennesker eller dyregødning, hvilket kan være et problem hos producenter i asien, siger Morten Lisby.

Styr på spirerne
I Danmark har man siden udbruddet i 2008 været ekstra opmærksomme på risikoen ved de rå bønnespirer. Fødevarestyrelsen har sat ind med laboratoriekontrol af spirerne, en oplysningskampagne og retningslinjer til borgerne om at skylle frugt og grønt.

- Generelt vil vi jo ikke have, at folk holder op med at spise grønsager, fordi man er bange for bakteriesmitte. Men der er fire fødevarer, vi betragter som højrisiko: Det er importerede, frosne hindbær, babymajs fra Thailand, sukkerærter fra Kenya og forskellige typer spirer. Dem bør man koge først, og for spirernes vedkommende som minmum skylle grundigt, siger Morten Lisby.

Læs: To fortsat indlagt med nyresvigt efter VTEC

Siden udbruddet i 2008 har man frarådet, at spirer serveres rå på plejehjem og sygehuse. Men blandt andet spirer eller hindbær fra frost anvendes hyppigt på cafeer og i catering, og derfor lancerer Fødevarestyrelsen snart en kampagne, som skal gøre cateringvirksomheder opmærksomme på at håndtere fødevarerne korrekt.

Se Fødevarestyrelsens råd til god køkkenhygiejne her

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere