Mick Schack leder efter rejen

Det er et af de spørgsmål, som har plaget menneskene i generationer: Hvor er egentlig rejen i rejeosten? Mick Schack efterforsker mysteriet om de fraværende skaldyr

Der var den! Rejen i rejeosten... Men hvordan kan den dog holde sig uden køling? (Foto: Mick Schack)
Der var den! Rejen i rejeosten... Men hvordan kan den dog holde sig uden køling? (Foto: Mick Schack)

'Det er som at lede efter rejen i rejeosten', hedder det gerne, når der er noget, man ikke kan finde.

Denne skrøne - samt min egen undren over hvordan noget så let fordærveligt som rejer kan holde sig uden for køleskab i årevis, bare de er støbt ind i en smelteost - fik mig for nogle år siden til at sætte efter svaret.

Eller rettere svarene. For der var flere gåder, jeg ville have løst. Eksempelvis ville jeg også gerne finde ud af, hvad smelteosteproducenterne Flora Danica og Vejle Cheese Company er for noget.

Disse producenter stod på bægrene med bl.a. rejeost, som jeg købte i Aldi. Teksten på bægrene lovede nemlig også, at der var flere rejer i, end hvad der fremgår at være i en tilsvarende rejeost fra Buko.

Jeg slog Vejle Cheese Company op for at få adressen - men uden held. Det var nok et meget lille, lokalt ostemejeri, tænkte jeg og drog mod Vejle for at spørge de indfødte om vej. Her var der ingen, som anede, hvad det var. Havde aldrig hørt om det.

Endelig var der en på gaden, som foreslog mig at tage ud i industrikvarteret, hvor det eventuelt kunne ligge. Men derude lå kun en stor Arla-bygning. De havde heller aldrig set Flora Danicas rejeost! Ikke før jeg viste dem bægeret.

Men jeg var da velkommen til at besøge Birkum Mejeri på Fyn, hvor Arla fremstiller Buko smelteoste.

Buko havde oprindelig til huse i Vordingborg, men blev opkøbt ligesom det familiejede Birkum Ost, og de er nu slået sammen til det eneste tilbageværende smelteostemejeri i Danmark.

Hvilket altså antyder, at Vejle Cheese Company slet ikke eksisterer, og at Flora Danica bare er Aldis navn på Arlas ost. Helt korrekt! Ude på lageret fandt jeg pallevis af Flora Danica rejeost fra Vejle Cheese Company.

'Det er forskellige opskrifter', bedyrede mejerichef Jesper Thomsen.

Flora Danica eksporteres til Aldi i Tyskland, og de har forlangt en mere cremet konsistens med lidt flere rejer end i Bukos. Men ellers er begge lavet af de samme osteskorper og ukurante ostestykker, som bliver varmet op med smeltesalt, overskudssmør, citronsyre og vand.

Og der ER rejer i. Jeg har selv set ham, som står i frostrummet i timevis hver dag og åbner fem-kiloposer med forholdsvis smagløse, mellemstore, islandske frostrejer og sorterer dem, så der ikke fejlagtigt dukker møtrikker eller andet op i rejeosten.

Herefter kommes rejerne i den smeltede ostemasse og får en tur i trykkogeren på 110 grader i en time, så alt levende er dræbt. Derfor kan rejerne holde sig i evigheder i rejeost.

Undtagen i de små kuvertbægre man får på hotelbuffeterne, for der er slet ingen rejer i. De vil simpelthen fylde for meget. Indtil for nylig var der heller ingen rejer i de mindre 125 grams bægre.

Til gengæld har de fjernet ostesmagen fra dem alle sammen, så de kan sælge flere rejeoste til børn. Det er gjort ved at udelade osteskorperne i smeltemassen, som dog stadig får en viskositet som en James Bond-bold.

Altså bortset fra den til tyskerne, vi kan købe i Aldi. Den er fed og cremet, men har ligesom Buko et folielåg, som er umuligt at rive af i et stykke.

Der står dog ikke længere Vejle Cheese Company på bægrene. Nu står der slet ingenting!

Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen