Fødevarestyrelsen: Giv ikke dit barn riskiks

Uorganisk arsen i ris kan give kræft. Derfor skal børn ikke spise for meget med ris i og helt undgå riskiks

De fleste småbørnsforældre kender det. Barnet i klapvognen er sulten, og for at dæmpe den værste knurren fra marven, får ungen stukket en riskiks i hånden - og munden.

Men nu vil Fødevarestyrelsen have os til at undgå at give børn riskiks og risdrik. Samtidig skal man undgå at give børnene risgrød hver dag.

Det er en risikovurdering af indholdet af uorganisk arsen i ris, der får Fødevarestyrelsen til at fremlægge nye anbefalinger om risprodukter til børn.

- Vi kommer primært med advarslen, fordi vi har set et højt indhold af uorganisk arsen i nogle af de riskiks, som vi har undersøgt. Og det er også lidt højere end i ris generelt, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen.

- Og i og med, at riskiks ikke er en basisfødevare, som ris er, har vi vurderet, at vi lige så godt kan melde klart ud, at hvis du vil undgå uorganisk arsen, så lad være med at give dine børn det her.

Riskiks er ikke er et produkt, vi har svært ved at undvære i vores kost, da det ikke er en basisfødevare og ikke er et sundt og nærende mellemmåltid. Og derfor kan vi lige så godt give ungerne frugt i stedet for en riskiks.

- Vi ved, at der er nogen børn, der spiser riskiks som mellemmåltider og tror, det er sundt slik. Vi advarer ikke om ris generelt, fordi det stadig er et sundt næringsmiddel - men med streg under 'som del af en varieret kost', siger Henrik Dammand Nielsen.

Mens man bør undgå at give ungerne risdrik og riskiks, kan man sagtens fortsætte med at spise risgrød - men forældre til små børn bør variere grøden, så børnene ikke får for eksempel risgrød hver dag.

Ris indeholder fra naturens side uorganisk arsen. Og det vurderes at være kræftfremkaldende, hvis man spiser for meget med ris i. Spiser man gennem mange år dagligt mad med uorganisk arsen, forøger man risikoen med promiller for at få kræft.

Fødevarestyrelsen er nu i gang med at undersøge andre fødevarer, hvori ris indgår - eksempelvis morgenmadsprodukter, risnudler og andre risbaserede produkter samt flere analyser for ris og riskiks. Analyserne ventes færdige i juli.

0 kommentarer
Vis kommentarer