Flere ældre bliver fodret med vakuum-mad

Besparelser betyder, at stadig flere ældre - stik imod politikernes løfter - får mad fra store centralkøkkener

Den her fælles madoplevelse vil politkerne gerne give ældre, men det sker sjældent viser undersøgelse. (Foto: Anita Graversen)
Den her fælles madoplevelse vil politkerne gerne give ældre, men det sker sjældent viser undersøgelse. (Foto: Anita Graversen)

Duften af frisklavet mad, taler politikerne hele tiden taler om.

Men i den virkelige verden bliver stadigt mere ældremad fremstillet i kæmpe centralkøkkener og leveret som frost- eller kølemad, skriver Politiken torsdag.

- Omlægningen til produktion i store centralkøkkener, der laver vacuumpakket eller frostmad til en eller to uger ad gangen, bliver solgt ind til borgerne som at de får friere og større menuvalg. Det skal så kompensere for, at de får gammel mad, siger direktør Anne-Birgitte Agger for Københavns Madhus, som arbejder med bedre kvalitet i kommunens offentlige måltider.

Allerede i dag er det kun godt hver femte kommune eller 22 procent, der leverer et dagligt varmt eller opvarmet måltid til hjemmeboende ældre, viser Politikens rundspørge til alle kommunernes ældreråd. 55 procent leverer nedkølet og vacuumpakket mad til op mod en uge ad gangen, mens 28 procent sender maden ud som dybfrost.

- Man prioriterer i kommunerne, og det er billigere at lave maden ét sted og sende den rundt i plasticbøtter, siger ældreordfører for Venstre Anne-Mette Winther Christiansen, som for nylig deltog i konference Maden på plejehjem arrangeret af Københavns Madhus.

Kæmpebesparelser
Der er store pengebeløb at spare for landets trængte kommuner, hvis de bygger kæmpe centralkøkkener, der kan levere ældremaden på frost eller køl, viser en analyse, som Kommunernes Landsforening har bestilt hos Deloitte.

- Man kan spare op mod 50 procent af sine udgifter simpelthen ved at øge det antal enheder, man producerer i døgnet«, siger seniormanager Ulrik Bro Muller, som har været projektleder for rapporten »Foranalyse af stordriftspotentiale i kommunerne, til Politiken. Ifølge Deloitte bruger danske kommuner 2,1 milliarder på madservice til ældre, et beløb der altså næsten kan halveres, hvis man tænker stort.

Men mad i plasticbakke fremmer ikke appetitten og kan derfor hurtigt koste mange penge i form af hyppigere indlæggelser, fordi et stort problem for mange ældre er, at de spiser for lidt.

- Mange ældre borgere er i risiko for at være fejl- eller underernærede. Det ser vi desværre ofte, når ældre bliver indlagt på hospitalet eller visiteret til plejehjem, siger mad- og måltidskonsulent Karina Kyhn Andersen fra Kost- og Ernæringsforbundet, til Politiken.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere