Juleænder får klippet næb og kløer

Dyrenes Beskyttelse fraråder at købe de billige Berberi-ænder, som rutinemæssigt får klippet både næb og kløer

Det kan være svært at vide, hvad man skal vælge, når man står ved kølediskens jungle af juleænder. Skal det være Berberi, Peking, Mulard, økologisk, fritgående, dansk eller udenlandsk?

En ting er, hvor mør og saftig juleanden er, noget helt andet er, hvordan fjerkræet har haft det i levende live. Men hvis man spørger Dyrenes Beskyttelse er svaret nemt.

Foreningen har lavet en minutiøs gennemgang af de ænder, der kan købes i de danske supermarkeder, og konklusionen er, at hvis man vil være sikker på, at dyrevelfærden har været i orden, skal man vælge en økologisk and.

Vinderen er en dansk øko-and fra Lindbjerggård, som sælges i bl.a. Irma, og begrundelsen er, at ænderne lever under åben himmel, har masser af plads og har adgang til grovfoder og svømmevand.

Barbarisk Berberi

Til gengæld fraråder Dyrenes Beskyttelse at bruge penge på en Berberiand.

- Berberianden er en aggressiv race, og derfor får de rutinemæssigt klippet både næb og kløer. Vi mener, at det er helt forkert at holde dyr under så unaturlige forhold, at producenterne fysisk ændrer på dyrene for at få dem til at passe ind, siger Tina Engberg, kommunikationschef i Dyrenes Beskyttelse.

Selvom Dyrenes Beskyttelse generelt anbefaler økologiske og fritgående ænder, er der stadig et stykke vej, før foreningen vil indgå et samarbejde med de økologiske producenter, som gerne vil sælge deres ænder med mærket ’anbefalet af Dyrenes beskyttelse’.

- Der findes desværre ikke noget andeslagteri i Danmark, og de fleste bliver derfor transporteret til Holland for at blive slagtet. Det trækker selvfølgelig ned, og vi vil ikke indgå samarbejde med producenter, som benytter slagterier i f.eks. Holland. Men generelt mener vi, at økologiske ænder har den bedste dyrevelfærd, selvom de ender livet med en lang køretur, siger Tina Engberg.

Øko-anden fra Lindbjerggård bliver både opdrættet og slagtet på gården, og er dermed en af de eneste producenter, som kan komme i betragtning til at få en anbefaling fra Dyrenes Beskyttelse.

Læs hele guiden på Dyrenes beskyttelses hjemmeside

Fakta:

Fritgående og økologiske ænder kommer udenfor og har typisk adgang til grovfoder og svømmevand – det er god dyrevelfærd. Ænder kan holde næb, næsebor og hoved ordentligt rent, hvis de har mulighed for at dyppe hovedet i vand.

Fakta:

Berberiænder får rutinemæssigt kuperet (klippet) næb og kløer, fordi deres temperament ikke egner sig til at gå i store flokke. Det gør Mulard- og Pekingænder ikke. Derfor har de grundlæggende bedre dyrevelfærd.

0 kommentarer
Vis kommentarer