Forbrugerrådet kræver tyggegummi forbudt

Kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stof i tyggegummi

I Forbrugerrådet er man rystet over, at BHA, der har E-nummer 320, som mistænkes for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende, indgår som ingrediens i tyggegummi. Rådet kræver derfor tyggegummi med BHA øjeblikkeligt forbudt og erstattet af andre stoffer, skriver 24timer fredag.

- Hormonforstyrrende stoffer hører ikke hjemme i fødevarer - og slet ikke i tyggegummi, der også appellerer til børn og unge. Eksperter har for længst slået alarm over, at vi udsættes for så mange hormonforstyrrende stoffer i vores hverdag, så de skal væk, siger Forbrugerrådets formand Anja Philip til 24timer.

Det danske Center for Hormonforstyrrende Stoffer har da også i en nylig rapport stemplet BHA som hormonforstyrrende og samtidigt påpeget, at videnskabelig forskning fra blandt andet Danmark viser, at selv ubetydelige mængder af et hormonforstyrrende stof kan føre til betydelige negative hormonforstyrrende effekter på voksne og især børn og gravide, når de kombineres med selv helt små og ubetydelige mængder af andre hormonforstyrrende stoffer.

- Når vores forskere gang på gang fortæller os, at de her stoffer selv i meget, meget små mængder påvirker og forstærker hinandens negative virkninger i forhold til blandt andet fedme, fertilitet, øget risiko for testikelkræft, for tidlig pubertet, så må det handle om at få dem ud af alt, hvor de ikke er meget nødvendige, og det er de ikke i tyggegummi, når en række producenter udmærket kan lave tyggegummi uden, erklærer Anja Philip.

At nogle producenter netop kan klare at lave tyggegummi uden BHA, men andre ikke, har Forbrugerrådet fundet ud af ved at tjekke 37 pakker tyggegummi, som sælges i danske butikker. Her viste det sig, at 13 af dem, alle af mærket Mentos, indeholder BHA:

- Når de andre producenter tilsyneladende godt kan producere tyggegummi uden det problematiske stof, må det også kunne lade sig gøre for Mentos, og derfor bør de trække disse produkter tilbage fra butikkerne,« siger Forbrugerrådets formand, Anja Philip.

Men at få hormonforstyrrende stoffer ud af tyggegummi er kun en begyndelse for Forbrugerrådet, som herudover bruger Den Europæiske Forbrugerdag i dag til et generelt kritisk fokus på hormonkemi - især i fødevarer:

Forskning viser, at selv om stoffet isoleret set ikke behøver at være problematisk eller farligt i små mængder, så må politikerne skynde sig at handle og forbyde dem, for vi får jo mange andre hormonforstyrrende stoffer i vores mad, andre varer og fra miljøet. Det skal være slut med, at forbrugerne skal løbe en så stor sundhedsrisiko,« siger Anja Philip til 24timer.

Forelagt Forbrugerrådets kritik og 24timers spørgsmål har den hollandske producent af Mentos, Perfetti Van Melle, valgt at svare således i en mail:

'Vores virksomhed bruger kun tilsætningsstoffer, som er i overensstemmelse med lovgivningen, og det er BHA. Både i EU og resten er verden.'

Og om BHA's sikkerhed for forbrugerne skriver virksomheden videre:

'Vi mener, brugen af BHA er sikker. Og EFSA (EU's organ til at vurdere tilsætningsmidler i fødevarer, red.) har netop vurderet grænseværdierne for blandt andet BHA og ikke set grund til at sænke dem. Og sikkerheden er også blevet bekræftet af blandt andre FDA (de amerikanske sundhedsmyndigheder, red).'

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere