EU holder særmøde om hestekødsskandale

Hastemøde blandt fødevareministre i lande, der er berørt af fejlmærket mad med heste- i stedet for oksekød

Ministre fra seks EU-lande, der er blandt de direkte berørte af skandalen om færdigretter, som har vist sig at indeholde hakket hestekød i stedet for oksekød, bliver nu kaldt til hastemøde i Bruxelles.

En talsmand for det irske EU-formandskab oplyser til Ritzau, at der mandag aften er sendt invitationer til ministre fra Irland, Frankrig, Rumænien, Storbritannien, Luxembourg og Polen. Mødet skal holdes onsdag aften i Bruxelles.

Også EU's forbrugerkommissær, Tonio Borg, vil være med til mødet, ligesom der vil være en repræsentant for landbrugskommissær Dacian Ciolos, der ikke selv kan være til stede.

Hastesammenkomsten sigter i første omgang mod, at ministrene kan dele informationer. Der er ifølge talsmanden ikke umiddelbart lagt op til, at de skal træffe beslutninger.

Sagen vil også blive taget op på næste ordinære møde i kredsen af landbrugs- og fødevareministre 25. februar.

Flere EU-lande har mandagen igennem peget fingre af hinanden for at have ansvaret for skandalen, og virksomhederne Findus, Comigel og Spanghelo har skudt ansvaret over på deres underleverandører, som i flere tilfælde siges at have været i Rumænien.

Frankrigs præsident, François Hollande, har krævet sanktioner mod virksomheder, der beviseligt har deltaget i det, han kalder "uacceptabel opførsel". Nogle lande har også luftet tanker om et importforbud.

Den rumænske premierminister, Viktor Ponta, benægter, at rumænske firmaer har overtrådt EU's regler, og han siger ifølge nyhedsbureauet dpa, at "virksomheder i Frankrig, Luxembourg og jeg-ved-ikke-hvor" bør stilles til ansvar.

- Vores producenter bliver hængt ud, fordi der er nogen i Frankrig, der har ændret oplysningerne om kødets oprindelse, siger Ponta.

En talsmand for EU's forbrugerkommissær understregede tidligere mandag, at der ikke er tale om en sag om fødevaresikkerhed.

- Så vidt jeg ved, er der ikke nogen, der er blevet syge. Det handler alene om mærkning. Så på nuværende tidspunkt vil det ikke være på sin plads at forbyde noget, sagde talsmand Frederic Vincent.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere