Firma bag hestelasagne risikerer politianmeldelse

Fødevarestyrelsen i Sverige overvejer at skærpe kødkontrollen efter afsløringen af hestefars i færdigretter

Mandag mødes den svenske fødevarestyrelse for at drøfte, hvordan kødfuskeriet kan stoppes. (Foto: AP)
Mandag mødes den svenske fødevarestyrelse for at drøfte, hvordan kødfuskeriet kan stoppes. (Foto: AP)

Den svenske fødevarestyrelse overvejer at politianmelde selskabet Findus efter skandalen med hestefars i færdigproduceret lasagne. Det skriver nyhedsbureauet TT.

Findus har tilbagekaldt store partier af sin lasagne fra supermarkeder i flere europæiske lande efter afsløringen af, at den indeholdt hestekød i stedet for oksekød.

Mandag mødes den svenske fødevarestyrelse for at drøfte, hvordan kødfuskeriet kan stoppes. Tidligere er grisekød blevet farvet og solgt som oksekød.

- Muligvis kan det komme på tale at ændre vores kontrol. For eksempel ved at kontrollere, hvilket dyr kødet kommer fra. Det er ikke noget, vi gør i dag, siger Mona-Lisa Dahlblom-Wiedel, chef for styrelsen kontrolafdeling, til avisen Dagens Nyheter.

Selv om myndighederne er tilfredse med, at Findus har indstillet salget og selv er i gang med at undersøge sagen, så tænker de fortsat på at anmelde selskabet til politiet.

- At skrive, at lasagnen indeholder 100 procent oksekød, og det så ikke passer, er et brud på levnedsmiddelloven, siger Mona-Lisa Dahlblom-Wiedel.

Men inden det eventuelt kommer så vidt, koncentrerer styrelsen sig om at få de frosne færdigretter fjernet fra markedet, tilføjer hun.

Snyderiet med at fylde hakket hestekød i lasagnen blev først opdaget i Storbritannien, hvor miljøminister Owen Paterson lørdag havde indkaldt branchen til et krisemøde.

Paterson betegner - som for øvrigt også premierminister David Cameron gør det - fuskeriet som "totalt uacceptabelt". Enten beror det på inkompetence hos producenterne eller også står internationale forbrydersyndikater bag svindelen, mener han.

Findus overvejer også at tage sagen til politiet.

Det svenske firmas britiske datterselskab får juridisk vejledning i sagen og overvejer, om leverandøren skal retsforfølges.

- De første resultater af Findus UK's interne undersøgelse antyder kraftigt, at det ikke var et tilfælde, at der var hestekød i lasagnen, skriver Findus UK i en erklæring.

Kødet er angiveligt havnet hos underleverandøren Comigel via et andet fransk firma - Spanghero - som igen har fået det fra en rumænsk leverandør.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere