6 gode råd: Sådan undgår du mavepine i julen

Seks gode råd: Sådan styrer du gennem julen uden at få højtiden spoleret af bakterier i maden

Husk at tømme køleskabet før jul så der bliver plads til at sætte resterne fra julemiddagen på køl. (Foto: Schultheiss Production)
Husk at tømme køleskabet før jul så der bliver plads til at sætte resterne fra julemiddagen på køl. (Foto: Schultheiss Production)

Fødevarestyrelsen har pakket en række gode råd til, hvordan du styrer gennem julen og nytårets middage uden at få højtiden spoleret af bakterier i maden.

Har du glemt, hvad mormor sagde eller bare kunne på fingrene, så følg med her. Så er du klar allerede dagen før dagen.

1. Ryd op i køleskabet
Hvis det kniber med pladsen i køleskabet til al julemaden, er det en god idé at starte juleforberedelserne med at gøre rent og rydde op i køleskabet. Sorter ud i fx konservesdåser, øl, sodavand og frugt og grøntsager, der ikke behøver at ligge på køl. Hvis køleskabet er overlæsset, bliver køleskabstemperaturen hurtigt for høj.

Se også: 6 tips: Saftig jul uden fedt!

2. Hold øje med temperaturen i køleskabet
Kød, pålæg, middags- og frokostretter og andre letfordærvelige fødevarer bør altid opbevares i køleskabet ved højst 5 grader. De fleste bakterier kan ikke vokse, når temperaturen er 5 grader eller lavere.

3. Husk at vaske hænder
Vask hænder og skærebræt, knive og andre redskaber, når du skifter mellem forskellige råvarer og retter. På den måde kan du undgå at sprede bakterier.

4. Hold råvarer og spiseklar mad adskilt
Når du tilbereder julefrokosten eller julemiddagen, skal du holde råvarerne adskilt fra den færdige mad. Det er især vigtigt at undgå, at der kommer bakterier fra råt kød, fjerkræ, fisk, æg eller fra uskyllet frugt og grønt over på mad, som spises uden at blive varmet op.

Se også: Førstehjælp: Det gør du, hvis du har spist for meget

5. Varm maden igennem
Ingen julefrokost uden lune retter - men retterne bør have været varmet ordentligt igennem, inden de serveres. Når maden varmes ordentligt igennem, dræbes bakterierne.

Hvis rester af lune retter skal spises dagen efter, skal resterne ikke blot lunes lidt, men igen varmes ordentligt igennem, inden de serveres.

6. Sæt rester hurtigt på køl
Både de lune retter og de kolde anretninger som sild og laks må ikke stå for længe fremme på spisebordet. Maden bliver nemlig hurtigt lummervarm, og så vil bakterierne stortrives.

Se også: Sur jul: Sådan gør du dine gæster syge

Hvis du vil gemme rester fra julefrokosten, bør du ikke servere al maden på én gang. Server retterne i flere omgange og sæt resterne i køleskab, efterhånden som maden er serveret for sidste gang.

Skal du have en større julefrokost hjemme, forbereder du sikkert nogle af retterne dagen før. Husk at nedkøle retterne hurtigt.

0 kommentarer
Vis kommentarer