Dansk idé går verden rundt

Idéen med gammelt mad på hylderne i nyt supermarked går verden rundt

Adskillige udenlandske medier har skrevet om åbningen WeFood på Amagerbrogade i København. Butikken sælger blandt andet varer i ødelagt emballage og som nærmer sig sidste salgsdato. (Foto: Mogens Flindt)
Adskillige udenlandske medier har skrevet om åbningen WeFood på Amagerbrogade i København. Butikken sælger blandt andet varer i ødelagt emballage og som nærmer sig sidste salgsdato. (Foto: Mogens Flindt)

Verdens første butik med gammelt mad på hylderne, åbnede mandag i denne uge på Amagerbrogade i København.

Hos WeFood kan du købe de varer, som de traditionelle supermarkeder ikke vil røre med en ildtang, som eksempelvis daggammelt brød og fejlpakket ris. Butikken drives på frivillig basis af Folkekirkens Nødhjælp, som håber at nedbringe madspildet og samtidig tjene en skilling til organisationens arbejde i verdens fattigste lande.

- Det var normalt blevet smidt væk, men så får vi det i stedet og sælger det billigere, forklarede pressechef Per Bjerre til Ekstra Bladet på åbningsdagen.

En idé, der ikke kun har skabt overskrifter i danske medier. Faktisk er nyheden om det 'sociale supermarked' blevet en verdensnyhed, som er blevet nævnt i blandt andet USA, England og Canada.

Artiklen fortsætter under videoen ...
 

Grist.com konkluderer de, at USA bestemt har brug for et lignende koncept, da amerikanerne smider 50 procent mere mad ud end i 1999 - i alt ni kilo per person hver måned.

Quartz.com skriver, at kampen mod madspild langt fra ovre med WeFoods ankomst, men supermarkedet kan måske hjælpe andre lande med at få prioriteterne i orden.

Og Washington Post kalder det danske supermarked den til dato mest innovative opfindelse i kampen mod madspild.

Også fruitnet, Pakistans The Nation, Indian Express, Medical Daily, TakePart, CBS News, Daily Mail, Huffington Post, New York Daily News og The Independent har skrevet om butikken.

Hvert år bliver der smidt 700.000 ton mad ud i Danmark. Ifølge pressechefen vil der dog ikke blive solgt for gammelt mad i WeFood.

- Men vi kan godt sælge varer, der har passeret 'bedst inden'-datoen, fordi vi vurderer det sagtens kan spises, siger Per Bjerre.

Prinsesse Marie kigger på pepperoni. (Foto: Mogens Flindt)
Prinsesse Marie kigger på pepperoni. (Foto: Mogens Flindt)

Se også: Marie om madspild: Mine børn skal spise op

Prinsesse Marie kigger på mazarintærte. (Foto: Mogens Flindt)
Prinsesse Marie kigger på mazarintærte. (Foto: Mogens Flindt)

Fødevarer - 22. feb. 2016 - kl. 10:05 Ny madspildsbutik glemte kontrolrapporten

Prinsesse Marie kigger på tidligere fødevareminister. (Foto: Mogens Flindt)
Prinsesse Marie kigger på tidligere fødevareminister. (Foto: Mogens Flindt)

Se også: Supermarked sætter overskudsmad på hylderne

98 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere