Desserter og kylling kampsvedte hos Meyer

Madkongen får sur smiley og bøde på 10.000 kroner for for alt for varm madopbevaring i butik i Magasin

En af Claus Meyers madsucceser havde ikke styr på temperaturerne, da Fødevarestyrelsen kom forbi forleden. (Fotocollage: Janus Engel/Meyers Mad)
En af Claus Meyers madsucceser havde ikke styr på temperaturerne, da Fødevarestyrelsen kom forbi forleden. (Fotocollage: Janus Engel/Meyers Mad)

Kunderne i Meyers Deli i kælderen i varehuset Magasin i indre København bød på andet end dyre delikatesser 13. august.

Her risikerede madgæsterne også en omgang dårlig mave af nogle af den fancy madbiks' produkter. Det konstaterede Fødevarestyrelsens kontrollanter, da de aflagde madvirksomheden et besøg og undersøgte retterne.

I en kølemontre med desserter, ost, smør og færdigretter målte man 11,8 grader med lufttermometer. Temperaturerne i maden i montren var dog endnu højere. Her lå rabarberkompot og æbletrifli og svedte ved henholdsvis 13,2 og 14,3 grader.

Endnu varmere havde en indisk Butter Chicken det i kølemontren, hvor den i lighed med de søde sager burde ligge på under fem grader: 15,7 var temperaturen her.

Kan give kvalme, opkast og hovedpine
-  Når fødevarer har en temperatur på over fem grader, sker opformeringen af sygdomsfremkaldende bakterier rigtig hurtigt. Hvis du spiser det, kan det gøre dig syg, give kvalme, opkast og hovedpine, siger Martin Birch Hansen, sektionsleder i Fødevarerkøbenhavn, til Ekstra Bladet.

Han tilføjer, at Fødevarerstyrelsen giver indskærpelser for let fordærvelige fødevarer, der opbevares mellem fem og ti grader, og bøder for de, der overstiger ti grader.

Ovenpå fødevarekontrollanternes fund, fik medarbejderne i Meyers Deli travlt med at rydde op i den sommervarme butik og kasserede ifølge smileyrapporten samtlige fordærvede fødevarer. Derudover blev der ringet til en kølemontør for at få styr på nedkølingen af madvarerne.

Alligevel inkasserede virksomheden en bøde på 10.000 kroner.

Læs hele den sure smileyrapport her.

Yderst beklageligt
Hos Meyers Deli er der nu strammet op på køleforholdene, understreger Anders Barsøe, direktør hos Meyers Deli og Bageri, overfor Ekstra Bladet. Han tilføjer, at motoren på kølemontren var stået af, uden at nogen havde opdaget det:

- Det er selvfølgelig yderst beklageligt, og hvad der gør det endnu mere beklageligt er, at vi selv synes, vi har godt styr på vores ting. Vi havde service på den maskine i juli og tjekker temperaturen på montren to gange dagligt.

Direktøren forklarer, at kølekollapset kan skyldes sommervarmen, men at maskineriet burde have kunnet klare det:

- Det er sort uheld og en teknisk fejl. Vi lægger så ikke selv mærke til, at den er stået af, fordi maskinen fortsætter med at brumme.

Direktøren har ikke overblik over, hvor mange kunder, der har fået de svedende madvarer med hjem:

- Det var en relativt stille dag. Vi tjekkede klokken 10, og Fødevarestyrelsen kom klokken 14, så det er relativt få, der har kunnet nå at købe.

Mundvigene vender på ny opad på Smileyen i Meyers Køkken og Deli i Magasin i København. 
Mundvigene vender på ny opad på Smileyen i Meyers Køkken og Deli i Magasin i København. 

Ingen meldinger om dårlig mave
Meyers Køkken og Deli har ikke fået meldinger om kunder, der har fået dårlig mave af de svedende madvarer.

- Det har selvfølgelig været alt for varmt, men der er overordnet en inkubationstid på tre timer, så risikomæssigt mener jeg ikke, at man har taget skade af at spise af produkterne.

Det giver Fødevarestyrelsen langt fra direktøren ret i.

- Tre timers reglen handler blandt andet om fødevarer, som man opbevarer udenfor køl - for eksempel i en buffet, men her er der tale om emballerede, nedkølede varer, som skal holdes under fem grader, siger Martin Birch Hansen.

Meyers Deli har allerede haft besøg af Fødevarestyrelsen igen og fået en glad smiley. Den er i skrivende stund endnu ikke digitalt tilgængelig, men du kan se den nedenfor. Derudover tjekker medarbejderne kølemontrerne oftere.

0 kommentarer
Vis kommentarer