Muselort, rådden mad og børne-sprut i Rema1000

Muselort i en butik. Rådden mad i en anden. En tredje reklamerede for 'børnevenlig' sprut

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Det kan være, at discountkæden Rema1000 skal stramme sig lidt an i Danmark, hvis ikke det skal gå som i hjemlandet Norge, hvor omdømmet og omsætningen har taget skade af, at man eksempelvis har fjernet en række populære ølmærker fra hylderne.

Det har Rema trods alt ikke begået mod danskerne, som til gengæld kan finde andre grunde til handle i eksempelvis ærkerivalen Nettos butikker.

Eksempelvis 30 indskærpelser, seks sure smileys og et påbud fra Fødevarekontrollen - alene i år og i fjor.

Ringe i Ringsted
Aldeles jammerligt så det ud i Rema-butikken på Roskildevej i Ringsted, hvor Fødevarekontrollen for få uger siden måtte gribe ind med sin hårdeste sanktion: Nemlig at lukke butikken fordi den var fyldt med muselort og gamle madrester, som musene ikke havde nået at æde fra gulvet.

’Der er risiko for fødevaresikkerheden, hvis forholdet fortsætter,’ skriver Fødevarekontrollen, som stak Rema en bøde på 90.000 kroner.

Myndighederne vurderer, at Rema vidste eller burde have vidst, at butikken var farligt for kunderne.

Tidligere i år gik der også mus eller rotter et lager i Rema i Søndersø. Butikken fik forbud mod at sælge varer derfra.

Slim i Langeskov
Og for nylig ringede en fynsk Rema-kunde til Fødevarekontrollen og sagde, at der var møgbeskidt, rådden mad og døde insekter i Rema 1000 i Langeskov.

Kunden havde ret.  Samtlige køle- og frostdiske var beskidte med eksempelvis døde insekter, rødt og sort slim, gamle produktrester og klæbrig kødsaft, hvilket af Fødevarekontrollen blev takseret til en bøde på 15.000 kr.

Desuden var meloner, ferskner, rødkålshoveder, squash, peberfrugter var rådne eller på vej i fordærv og ifølge kontrollørerne ’uegnede til menneskeføde’.

I maj var der også et værre griseri i en Rema i Herning. Gulvet flød med rundstykker, ost, krummer, marmelade, slik, øldåser, snavs, støv og man kunne blive ved. Og eksempelvis var der cigaretskod i et Carlsberg-køleskab. Der var så galt, at hovedkontoret  fyrede købmanden.

Børnevenlige alkohol-shots
Endelig er Rema1000 for nylig røget i kløerne på Alkoholreklamenævnet, som blandt andet holder øje med virksomheder, der forsøger at tjene penge på at drikke børn fulde.

Rema1000 på Vesterport i København havde nemlig i strid med reglerne opstillet en særlig søjle med kulørte alkohol-shots-rør i børnehøjde. Men rørene lignede slet ikke sprut.

Nævnet vurderer, at der var ’ tale om produkter, der er egnet til at få børn og unges opmærksomhed,’ så Rema fik kritik for det, der betegnes et 'markedsføringstiltag’.

Konfrontation: Rema 1000: Vi er utilfredse

- Anders Rene Jensen, indkøbs- og marketingdirektør, Rema 1000, I har fået 30 indskærpelser, seks sure smileys og ét påbud alene i år og i fjor. Hvordan synes I selv, det går?

- Vi er utilfredse med, at ikke alt har været i orden. Fødevaresikkerhed har højeste prioritet. Det er et primært fokusområde for samtlige 11.000 ansatte i vore knap 300 butikker i. Men desværre er der sket menneskelige fejl, som udløser Fødevarestyrelsens kritik.

- I hvert tilfælde rykker vores kvalitetsafdeling ud til butikken for at gennemgå forholdene som med det samme bringes i orden, for vi har om nogen en interesse i at have den højeste fødevaresikkerhed.

- Hvordan kan I finde på at holde butikker åbne selv om der er mus?

- Det må ikke ske. Desværre var der en købmand, som i strid med reglerne mente, at den mus kunne han selv fange. Det er indskærpet over for den pågældende, at det ikke gentager sig. Reglerne er: I tilfælde med skadedyr, skal butikkerne omgående lukke, kontakte en skadedyrsbekæmpelse og Fødevarestyrelsen og ikke genåbne før, det er sikkert.

- Sagen med butikken i Herning var så grel, at vi afbrød samarbejdet med købmanden.

- Kan I forstå, hvis nogen kan få det indtryk, at det kniber med evnen til at overholde især hygiejnereglerne?

- Alt skal være i orden, og vi håber, at kunderne oplever rene og pæne butikker, for det er vores forretningsgrundlag.

Om sagen med sprut i børnehøjde siger han:

- Det var uklogt at placere det i børnehøjde, så det blev selvfølgelig omgående stoppet. Vi har selvfølgelig ingen interesse i at alkohol skal appellere til børn.

103 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen