TV: Pas på - kræft i madpakken

Meget af det kødpålæg, du finder i supermarkedet er tilsat et stof, der kan være kræftfremkaldende. Hold dig fra det, siger eksperter

Putter du også skinke og spegepølse i dit barns madpakke? Så er det måske på tide, at du stopper. Den røde farve i dit pålæg kommer nemlig fra et stof, der kan være kræftfremkaldende.

- Nitrit kan danne nitrosaminer, et stof der har vist sig at fremme kræft. Og det har det gjort i alle forsøgsdyr indtil videre. Det er det eneste tilsætningsstof, man kan sige så meget grimt om, siger Orla Zinck, der er fødevareekspert og forfatter til e-nummerbogen.

Ekstra Bladet TV har lavet en mad-test, så du med egne øjne kan se, at din mad er fyldt med unødvendig madsminke. Et af stofferne er nitrit eller E250, og er tilsat i mange af de typer kødpålæg, vi spiser i dag.

Nitrit

- Nitrit gemmer sig bag e-numrene E 249 og E 250.

- Stofferne kan danne kræftfremkaldende nitrosaminer i kødprodukter.

- Nitrit er typisk tilsat i spegepølse, skinke, roastbeef og mange andre typer af kødpålæg.

- Kødpålæg er en af de madvarer, vi bruger allerflest penge på i Danmark, og øverst på listen står spegepølse.

Kraftigt kræftfremkaldende
Nitrit er et salt, som producenterne påstår at bruge for at øge produktsikkerheden. Men det hjælper dem også til at give dit pålæg farve og smag.

I årevis har der været tovtrækkerier om, hvorfor det farlige stof overhovedet skal være lovligt, for nitrosaminer er så giftige, at der ikke er nogen nedre grænse for farligheden.

- Nitrosaminer er et af de mest kraftige kræftfremkaldende stoffer vi har, selv i små mængder, siger Jesper Toft, der er lektor og forfatter til e-nummerguiden.

Hjerneskader i fostertilstanden er bare en af de alvorlige konsekvenser pesticider kan være skyld. Foto: Tariq Mikkel Khan. Fødevarer - 8. dec. 2014 - kl. 09:42 TV: Så giftig er din frugt

Omgærdet af løgne
- Det er et af de tilsætningsstoffer, som er så omgærdet med mange urigtige påstande fra industriens side. Det er helt utroligt, at de har formået at markedsføre det så godt, siger Orla Zinck.

Når man spørger producenterne, hvorfor de bruger nitrit på trods af advarslerne, er deres argument ofte, at nitrit hæmmer væksten af den bakterie, der fører til den dødelige pølseforgiftning. Men det argument køber de kritiske eksperter ikke.

- Det er en stor løgn. Der har nærmest ikke været nogle tilfælde af pølseforgiftning i Danmark i de sidste mange mange år, og heller ikke fra økologiske produkter, hvor man netop ikke tilsætter nitrit, siger Orla Zinck.

Se hele forsøget og de farlige tilsætningsstoffer, du skal kende i klippet ovenfor.

Se hvad 3-stjernet siger til kritikken her:

Fødevarer - 9. dec. 2014 - kl. 16:00 TV: 3-stjernet: Vi tror på myndighederne

Interaktivt element

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen