Virksomhed vil have insekter på spisebordet: - Et spørgsmål om tilvænning

Miljøstyrelsen stiller sig bag et nyt dansk projekt, der skal gøre Skandinaviens første og største industrielle insektproduktion til virkelighed. Det er målet, at insekterne skal ende i dyrefoder, men også spisebordet i de danske hjem

Innovationsfonden støtter virksomheden ENORM med 235.000 til at udvikle insektmel baseret på black soldier-fluelarver til fødevarer. Foto: ENORM
Innovationsfonden støtter virksomheden ENORM med 235.000 til at udvikle insektmel baseret på black soldier-fluelarver til fødevarer. Foto: ENORM

Danskerne skal både bruge insekter som dyrefoder og som fødevare.

Sådan lyder visionen fra virksomheden ENORM, der netop har fået støtte fra Miljøstyrelsen til et nyt projekt, som skal være med til at realisere Danmarks første industrielle insektproduktion.

Miljøstyrelsen har forpligtet sig til at støtte projektet med op til 15,9 millioner kroner, og målet er, at der om fire år skal stå en færdig fabrik klar, der kan producere 30 tons levende larver dagligt, der skal ende som miljøvenligt og bæredygtig fiskefoder.

- Det vil blive en relativt stor fabrik med forarbejdning på stedet, så derfor bliver projektet i en skala, der er ikke tidligere er set i Danmark eller resten af Skandinavien for den sags skyld, siger Jane Lind Sam, kommunikationsdirektør hos ENORM, der blev stiftet i 2016 som et fødevarebrand.

ENORM er hovedaktøren i det ambitiøse projekt, men samarbejder med DTU Aqua, Teknologisk Institut, Aller Aqua, Hanneman Engineering og Champost.

Insekter som dyrefoder
Projektet, der har et samlet budget på godt 65 millioner, har til formål at demonstrere, hvordan restprodukter fra eksempelvis fødevareindustrien kan bruges effektivt i insektproduktionen. Projektet skal samtidig undersøge, hvordan insektprodukterne kan integreres i fiskefoder.

- Et af de produkter, vi kommer til at lave, er et insektmel, der er sammenligneligt med fiskemel. Det kan bruges som proteiningrediens i fodder til fisk og på sigt også til svin og fjerkræ. Vi kunne dermed komme ind og erstatte for eksempel fiskemel, som man i dag høster havene for at producere, og på den måde påvirke den bæredygtige udvikling i en positiv retning.

'Bare et spørgsmål om tilvænning'
Men hos ENORM er visionen ikke bare at insekter skal bruges i dyrefoder, de skal også finde vej direkte til forbugernes tallerkner.

- Kunne man springe det led i kæden over og bare spise larverne selv, så ville det være den ultimative ressourceoptimering, siger Jane Lind Sam og tilføjer:

- Der er ingen sundhedsrisiko ved at spise insekter, og hvis vi kigger 25 år tilbage, syntes folk også, det var vanvittigt klamt at spise rå fisk. Det er bare et spørgsmål om tilvænning. Man ændrer ikke på en madkultur fra den ene dag til den anden, så vi er nødt til at være tålmodige, siger hun.

Black Soldier-fluens larver kan leve af stort set alle organiske materialer og på relativt våde substrater, hvorfor mange restprodukter fra landbruget og fødevareindustrien kan anvendes i produktionen. Foto: ENORM
Black Soldier-fluens larver kan leve af stort set alle organiske materialer og på relativt våde substrater, hvorfor mange restprodukter fra landbruget og fødevareindustrien kan anvendes i produktionen. Foto: ENORM

Ifølge Jane Lind Sam er projektet om en industriel insektproduktion et vigtigt skridt i retningen af at få danskerne til at spise insekter, fordi det vil nedbringe produktionsomkostningerne betragteligt.

- Den største barriere for at få sparket gang i spiselige insekter har været, at prisen er for høj. Så længe at insekter koster mere end oksemørbrad, er det rigtigt svært at komme ud over rampen med projektet, forklarer hun.

Erstatning af miljøbelastende proteiner
På sigt håber Jane Lind Sam, at de bæredygtige instekter vil kunne erstatte mange af de proteiner, der i dag udgør en enorm belastning for blandt andet klimaet.

- Jeg håber, at man kan gå ind og erstatte så mange af de miljøbelastende proteiner som muligt med bæredygtige proteiner. Men det er jo ikke kun ENORM, der kan bære denne her opgave, uanset hvor store ambitioner vi har. En produktion på 100 tons levende larver om dagen vil kun være en dråbe i havet i forhold til den efterspørgsel der er. Men vi har en drøm om, at det her koncept skal kunne introduceres på det globale marked efterfølgende.

Projektet starter 1. januar 2019 og løber over de næste fire år.

30 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen