Afsløring: Seks ud af syv varer dumper kemi-test

Er din yndlingscreme hormonforstyrrende? Ekstra Bladet TV udsatte syv produkter for en ny app, der afslører mistænkelige hormonforstyrrende kemikalier. Se nogle af resultaterne i klippet

Her kan du se, hvordan appen Kemiluppen reagerer på Ekstra Bladets indkøb. Og hvad folk på gaden siger til stofferne, der findes i deres yndlingsprodukter

En af de mest populære danske apps er i øjeblikket 'Kemiluppen', som er udviklet af Forbrugerrådet Tænk. Den lader forbrugerne scanne kosmetik og makeup-artikler, hvorefter et resultat af produktets indhold af kemi vises.

Daglig påvirkning af skadelig kemi
Danskerne er hver dag storforbrugere af forskellige kosmetiske produkter, og det er ikke kun makeup-bærende kvinder, der er udsat. De hormonforstyrrende stoffer kan også findes i tandpastaen, dagcremen eller blot håndsæben.

Hvis varerne er enten miljøskadelige, tilsat parfume eller indeholder kemi, der mistænkes for at være hormonforstyrrende, er scanningensresultatet en rød kolbe, samt en besked om at produktet ikke kan anbefales at bruge.

Ekstra Bladet købte shampoo, bodywash, tandpasta og makeup hos en forhandler af kosmetik, for at sætte produkterne under den populære kemi-lup. I klippet over artiklen kan du se, hvordan folk på gaden reagerede på resultaterne.

Se også: Kemiundervisning skal redde frisører fra blødende hænder og omskoling

Billig hårshampoo og dyr tandpasta
De testede varer ligger for de flestes vedkommende i den billige ende af prisskalaen. De to hårprodukter, henholdsvis shampoo og balsam fra Schwarzkopf Gliss, koster i øjeblikket lige under 20 kroner, og kan købes både i supermarkeder og kosmetikforhandlere. De dukker begge op på listen over produkter, der indeholder stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Tandpastaen fra Sensodyne Rapid i den meget afdæmpede, troværdige tube optræder ligeledes i appen som skadelig, både for miljøet og for forbrugeren selv.

Vi kender ikke til problemerne
Fra Sensodynes hovedkvarter i Sverige lyder det, at der ikke er grund til bekymring, hvis man bruger deres tandpasta dagligt. På trods af at produktet indeholder Propyl- og methylparabener, som tilsyneladende er det, appen reagerer på.

- Der er ingen kendte sikkerhedsproblemer ved brug af vores mundhygiejne produkter, så længe de anvendes i overensstemmelse med produktets etiket, svarer Glaxo Smith Kline, der producerer Sensodyne Rapid i en mail til Ekstra Badet.

Se også: Dit tøj er fyldt med kemikalier: Sådan ender de i din krop

Kun renseservietter går fri
Hele Ekstra Bladets indkøb af kosmetik foregik ved at udvælge tilfældige varer i kategorier, der findes på de fleste badeværelser. For mændendes vedkommende, skal man gå udenom flere billige deodoranter, ifølge testen. Roll-On-deodoranten fra 'Sanex Men' gav også en knaldrødt resultat og forbrugerrådet kan ikke anbefale den, hvis man vil gå undgå dagligt at påføre skadelige stoffer under armene.

Matas' egne renseservietter var midlertid den eneste vare, der resulterede i en helt grøn kolbe i Forbrugerrådets' app.

Se også: Din solcreme dræber skrøbelige koralrev

Se også: Forbrugerrådet: Alle mikroovns-popcorn er giftige

Ukendte konsekvenser
Det er ikke muligt at kortlægge, nøjagtigt hvordan hverdagskemi og hormonforstyrrende stoffer påvirker vores helbred på længere sigt. Men forsøg på rotter og mus har vist, at stofferne kan være skadelige og påvirke sædkvalitet og evnen til at få børn.

Ekstra Bladet har forsøgt at få kommentarer fra producenterne bag produkterne, der angiveligt skulle indeholde hormonforstyrrende stoffer. Hos Dove, Schwatzkopf og Sanex har det endnu ikke været muligt at få en kommentar.

23 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere