Kondomernes grumme hemmelighed

Produktionen af gummi, der bruges i alt fra kondomer til madrasser, foregår ofte under kummerlige forhold

Det gummi, som indgår i mange dagligdags produkter, er ofte produceret under elendige forhold. (Foto: Colourbox)
Det gummi, som indgår i mange dagligdags produkter, er ofte produceret under elendige forhold. (Foto: Colourbox)

Kendte danske mærkevarer bruger gummi, som er produceret under kritisable forhold, men størstedelen gør intet for at sikre, at børnearbejde, sultelønninger og farlige arbejdsforhold kommer under kontrol. Det skriver 24Timer.

En ny rapport fra researchcentret DanWatch viser, at de arbejdere, der står for det meste af verdens gummiproduktion i Indonesien, Malaysia og Thailand, arbejder under urimelige, sundhedsskadelige og indimellem ulovlige forhold.

Gummiet bruges blandt andet i kondomer fra producenterne Protex og World's Best, madrasser fra Scandi Sleep og Dunlopillo, gummistøvler fra Vagabond og Ilse Jacobsen samt gummihandsker fra Coop og Røverkøb.

Men kun én ud af 32 undersøgte danske virksomheder gør følge rapporten noget for at sikre ordentlige arbejdsvilkår, skriver 24Timer.

Børnearbejde og diskrimination
I feltstudierne blev der konstateret en lang række alvorlige problemer på gummiplantager: Børnearbejde, manglende beskyttelse mod sprøjtemidler, et indkomstniveau langt under mindstelønnen, diskrimination af migrant-arbejdere samt manglende rettigheder i forhold til at danne fagforeninger og få mulighed for fastansættelse.

- Vores undersøgelse viser en stribe problemer i gummiplantagerne i Asien. Når kun én af de 32 undersøgte virksomheder tager højde for arbejdsforhold hos deres gummileverandører, kan danske forbrugere ikke vide sig sikre på, at gummiet i støvlerne, madrasserne eller kondomerne er produceret ansvarligt, siger Peter Bengtsen, der er redaktør i DanWatch, til 24Timer.

Vil tjekke bedre
Hos gummistøvlernes grand old lady, Ilse Jacobsens, kalder direktør Jesper Bo Jacobsen rapportens konklusioner 'stærkt utilfredsstillende'.

- Det har vi overhovedet ingen interesse i at støtte. Vi har ellers været foregangsmænd i at tjekke produktionen på mange af vores fabrikker, og vi presser ikke priserne. Men det er rigtigt, at vi ikke har været nede og kontrollere de plantager, hvor gummiet kommer fra, siger direktør Jesper Bo Jacobsen til 24Timer.

Han forklarer, at Ilse Jacobsen vil skærpe kravene til leverandøren, hvis der viser sig at være problemer.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere