Er det din stjålne cykel?

Det populære sociale netsted er blevet hælere og stjæleres favoritsted at handle 'varme' varer

Stjålne cykler og andre hælervarer postes og handles i stor stil på Facebook. Politiet advarer både sælgere og købere. (Foto: Facebook)
Stjålne cykler og andre hælervarer postes og handles i stor stil på Facebook. Politiet advarer både sælgere og købere. (Foto: Facebook)

Cyklen på billedet ovenfor blev for nylig sat til salg i en gruppe på Facebook. Som det ses af kommentarerne under billedet, gør manden, der har sat cyklen til salg, ikke noget stort nummer ud af at skjule, at cyklen er stjålet.

'Er den ærlig?', spørger en facebookbruger.

'Nej', lyder svaret fra manden, der har postet billedet af den noget særprægede og let genkendelige cykel.

'Hvor er den stjålet?', spørger en anden.

'Hellerup Station', lyder svaret, der er efterfulgt af en glad smiley.

Se også: 20.000 'likes' til cykeltyvs undskyldning

Og den gule og blå cykel er tilsyneladende langt fra den eneste, der åbenlyst sættes til salg på Facebook, selvom den er stjålet. En hurtig gennemgang af et par sider og grupper på det sociale mødested afslører, at Facebook er et nemt og bekvemt sted at afsætte hælervarer i forskellige afskygninger. Cykler ser ud til at være i høj kurs, og flere tilbyder cykler i forskellige størrelser og modeller, men beder interesserede sende en 'pb' (privat besked).

'En dårlig forretning'
Hos politiet kender man til fænomenet, men har ikke nogen opgørelser over, hvor udbredt det er at bruge Facebook som hælerstation.

- Vi tager det meget alvorligt. Det er ikke noget, vi centralt har en oversigt over, men vi tager bestemt anmeldelser seriøst ude i de forskellige politikredse, siger Carsten Andersen, presseansvarlig hos Rigspolitiet, til ekstrabladet.dk.

Han oplyser, at det er klart defineret som hæleri, hvis man køber stjålne ting på nettet.

- Det er klokkerent hæleri, og det bliver man straffet for. Både hvis man sælger, og hvis man køber for eksempel en cykel. Og ud over at blive sigtet for hæleri får man konfiskeret cyklen, hvis man ikke kan bevise, at den ikke er en hælervare. Så det kan lynhurtigt blive en meget dårlig forretning at købe stjålne ting, siger han.

'Har du mistanke, så hold snuden væk'
Hans råd til folk, der gerne handler brugte ting på Facebook og andre netsteder, lyder, at man skal se sig for.

- Man skal holde snuden væk, hvis man ser noget til salg, som man har mistanke om, kan være hælervarer. Og så skal man melde det til politiet. Kan man ikke umiddelbart se, i hvilken politikreds, personen, der har sat det til salg, hører hjemme, kan man melde det i sin egen politikreds, siger han.

Hos Facebook er man også træt af, at sitet bruges som hælercentral.

- Facebook opfordrer alle, der ser hælervarer til salg, til både at melde det til politiet og at rapportere det til Facebook-teamet. Hvis politiet mener, at der er tale om ulovligheder, vil man også kunne blive slettet fra Facebook, skriver Jan Fredriksson, Facebooks skandinaviske talsmand, i en mail til ekstrabladet.dk.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen