Som at sætte et barn til gøre rent

Robotstøvsugere kan ikke gøre ordentligt rent, og de kræver arbejde af de ældre, der må flytte rundt, lyder kritikken

Debatten om robotstøvsugere til ældre kører stadig. De gør rent som et barn og virker slet ikke, hvis man har tæpper, viser en test fra Forbrugerrådet.
Debatten om robotstøvsugere til ældre kører stadig. De gør rent som et barn og virker slet ikke, hvis man har tæpper, viser en test fra Forbrugerrådet.

Næsten hver anden kommune planlægger at spare hjemmehjælperen væk. I stedet vil man lade en robotstøvsuger klare rengøringen hos de ældre.

Men robotstøvsugerne gør markant dårligere rent end almindelige støvsugere, og i hjem med mange tæpper er de stort set ubrugelige. Det skriver Søndagsavisen.

I en ny test af 14 forskellige robotstøvsugere, som forbrugerrådets blad Tænk har foretaget, dumper de selvkørende støvsugere.

- Robotstøvsugeren kan ikke erstatte en almindelig støvsugning, siger Rasmus Partsch, der er projektleder og testansvarlig for Tænk til Søndagsavisen.

Se også: Minister siger ja til robotstøvsugere

- Man kan groft sagt lige så godt sætte et barn til at støvsuge, siger han.

Testen viser, at robotterne generelt har problemer med at suge støv og dyrehår op fra tæpper, mens de river i ledninger og risikerer at sætte sig fast ved stoleben og andre forhindringer.

Kommunen hører ikke efter
De dårlige resultater gør dog ikke det store indtryk på Jane Jegind, der er rådmand for ældre- og handicapforvaltningen i Odense Kommune.

Her har man siden 1. april krævet, at ældre, der selv kan håndtere en robotstøvsuger, investerer i en. På baggrund af flere forsøg mener man, at omkring en tredjedel af kommunens ældre borgere vil kunne have glæde af en robotstøvsuger.

Se også: Robotstøvsugere til ældre er okay

- Vi har haft selvkørende støvsugere i vores plejecentre i mange år med succes, og det er det, vi tager et skridt videre. For uanset hvordan vi vender og drejer det, har vi færre penge at gøre godt med i kommunen, siger hun, og pointerer, at man ved at lade de stærkeste ældre selv stå for støvsugningen med en robot kan aflaste hjemmeplejen, så hjælperne bliver brugt der, hvor der er mest brug for dem.

I Ældre Sagen anerkender man, at stramme budgetter tvinger kommunerne til at tænke kreativt. Og her kan velfærdsteknologi såsom robotstøvsugere være et udmærket supplement.

- Men kommunerne skal gøre sig det klart, at det ikke er en reel erstatning for en ordentlig rengøring, siger Ældre Sagens Olav Felbo og fortsætter:

- Der er ting, et menneske kan, som en robot ikke kan. For eksempel at have et øje på den svækkede ældre og bemærke, hvis vedkommende har det dårligere, siger han.

Se også: Kommuner insisterer på robotter til ældre

Må flytte rundt for støvsugeren
Desuden er han bekymret for, at de ældre presses til at ændre indretningen i deres hjem, så robotstøvsugeren kan komme til.

- Kan man kræve, at de ældre skal skille sig af med tæpper og lave om på indretningen, så robotten kan komme til? Det synes vi ikke er rimeligt. Ældres eget hjem skal ikke omdannes til kliniske institutionsrum for maskinernes skyld,« siger han.

Men det bliver de ældre formentligt nødt til. En optimal støvsugning kræver nemlig et ret minimalistisk hjem, forklarer testansvarlig Rasmus Partsch.

Jane Jegind afviser da heller ikke, at de ældre kan blive nødt til at indrette sig anderledes for at få glæde af robotstøvsugeren.

- Jeg vil ikke udelukke, at der er en strikkekurv, der ikke kan stå på gulvet, eller et tæppe, der skal flyttes, siger hun.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere