Magasin-moms giver overdrevet pris på udenlandske blade

Skatteministeren og trafikministeren skal forsvare, hvorfor de vil lade udenlandske magasiner til 30 kroner stige til 197,5 krone

Skatteministeren har tidligere haft svært ved at svare klart på spørgsmålet: Hvordan Post Danmark rent praktisk skal afgrænse de forsendelser fra et ikke-EU-land, som er omfattet af den nye momspligt? Måske lykkes det i det åbne samråd idag. (Foto: Joachim Adrian)
Skatteministeren har tidligere haft svært ved at svare klart på spørgsmålet: Hvordan Post Danmark rent praktisk skal afgrænse de forsendelser fra et ikke-EU-land, som er omfattet af den nye momspligt? Måske lykkes det i det åbne samråd idag. (Foto: Joachim Adrian)

Der er udsigt til, at magasiner trykt uden for EU fremover får en overdrevet stigning i pris, så et eksemplar der tidligere kostede 30 kroner kommer til at koste 197,50 kroner.

Årsagen til at der nu skal indføres moms på blade trykt uden for EU er, at politikerne ønsker at dæmme op for, at danske bladhuse får trykt deres udgivelser udenfor EU. Ved at fjerne fritagelsen af moms på magasiner op til 80 kroner, håber bagmændene at arbejdspladserne bliver genskabt i Danmark og EU.

Problematisk vurdering
Egentlig er selve momsen på et magasin til 30 kroner ikke mere end 7,5 krone, men fordi hvert eksemplar skal toldbehandles, ryger Post Danmarks gebyr på 160 kroner oveni.

Og faktisk er Post Danmark ikke henrykt ved udsigten til at skulle håndtere magasiner som National Geographic, The Economist eller Rolling Stones.

I et høringssvar til lovforslaget påpeger Post Danmark, at håndteringen af de cirka ni millioner magasiner der er tale om, vil volde en del problemer.

Uklare definitioner
Dels er der usikkerhed om, hvornår noget er et ’magasin’ eller ej. For en del forsendelser er reklameforsendelser, som modtageren ikke betaler noget for. Og i visse tilfælde er reklamerne også enkeltvis emballeret i folie, hvilket gør det svært at vurdere, hvad der er hvad.

Dels er det kun privatmodtagere, der skal betale momsen. Men hvis en lægekonsultation eller en landmand modtager et magasin trykt uden for EU, er det så stilet til virksomheden eller privatpersonen?

Forudser mange klager
I begge tilfælde er det op til Post Danmark at vurdere, hvad der er hvad. Post Danmark forudser, at den nye moms vil give en del klager på grund af forkert håndtering.

En anden væsentlig ændring er i øvrigt, at magasinerne heller ikke længere vil blive bragt til døren, men modtageren selv skal hente magasinet på posthuset eller postboden i et nærliggende supermarked.

Tirsdag klokken 13:30 var Thor Möger Pedersen (SF) og transportminister Henrik Dam Kristensen (S) i åbent samråd i Folketinget.

Se transmissionen af hele samrådet her.

0 kommentarer
Vis kommentarer