Guldopkøbere tager røven på dig

Pas på guldklumperne: Du risikerer at blive underbetalt, når du sælger dit guld. Og flere guldforhandlere bryder loven til indbrudstyvenes fornøjelse

Lisbeth Stumpe fra Herlev føler sig snydt af en guldopkøber. (Foto: Kontant/DR)
Lisbeth Stumpe fra Herlev føler sig snydt af en guldopkøber. (Foto: Kontant/DR)

Går du og pønser på at sælge lidt ud af farmors gamle guldkæder for at bløde lidt op i en trængt økonomi, skal du passe på, hvem du vælger at gøre forretninger med.

Forbrugerprogrammet, Kontant, afslører i aften, at en række guldopkøbere underbetaler private sælgere af for ekempel smykker og guldtænder. Indbrudstyve har dog kronede dage hos flere guldopkøbere, hvor de let kan sælge deres tyvekoster, fordi guld-handlerne 'glemmer' loven.

Kunne have fået 3400 kr. ekstra
Lisbeth Stumpe er en af de lovlydige danskere, der har valgt at sælge en mængde guld. Kvinden fra Herlev fattede interesse for firmaet GuldAdams annoncer:

- De fremstod professionelle og reklamerede også med, at 99 % af deres kunder går derfra tilfredse, siger Lisbeth Stumpe til Kontant.

Det er Lisbeth Stumpe langt fra. Hun solgte 75 gram guld af fjorten karat og regnede med en god pris fra GuldAdam.

- De sagde at jeg havde fået en langt højere pris end det, de normalt giver, men jeg synes det er at tage røven på folk for at sige det lige ud, siger Lisbeth Stumpe.

Prisen lød på 9000 kroner. Kort efter fandt Lisbeth Stumpe dog ud af, at en anden forhandler ville give 3400 kroner mere for samme smykker.

Underbetaler
Da Lisbeth Stumpe, der føler sig snydt og vildledt, fandt ud af, at hun kunne have gjort en langt bedre handel, krævede hun sit guld tilbage, men det var for sent. Når guldet er solgt, fanger bordet.

Lisbeth Stumpe er dog ikke alene om at føle sig godt og grundigt snydt.

Kontant har modtaget henvendelser fra en lang række personer, der føler sig snydt af guldopkøbere landet over. Kontant har derfor testet fem opkøberes priser. Tre af dem gav en pris, der ligger på omtrent halvdelen af det, man kan få hos en uvildig guldsmed.

De absolut laveste priser fik progammets udsendte hos det internationale firma Goldbuyers, der huserer på det danske marked. I tre ud af tre forsøg gav firmaet under halvdelen af markedsprisen. I ét tilfælde tilbød Goldbuyers godt 5000 kroner for smykker, som andre opkøbere vil give mere end 10.000 kroner for.

Guldopkøber: Fair pris
Konfronteret med det siger Goldbuyers’ kommunikationschef, Lars Fagerlund, til Kontant:

- Vi giver en fair pris. Når andre opkøbere ligger så højt, må det være fordi, de snyder med skat og moms.

Udover at give danskerne falske forhåbninger om guld og gyldne priser, har flere af de guldopkøbere, som Kontant har testet, ikke styr på lovgivningen, når de køber guld. Flere steder lod man sig nøje med et sygesikringsbevis, da Kontant ville sælge det værdifulde ædelmetal. Ifølge loven skal guldopkøbere ellers forlange at se billedlegitimation, når de handler med private.

Oplysningerne skal skrives ind i en købs- og salgsbog, som politiet kan kræve udleveret for eksempel for at forhindre, at indbrudstyve har frit spil til at komme af med deres tyvekoster.

Hos Nordsjællands Politi mener man, at de brodne kar indenfor guldsælgerne er med til at ødelægge hele indsatsen mod indbrudskriminaliteten.

LÆS OGSÅ:

Se også: Opsigtsvækkende fund: Her er Christian 4.'s guldmønter

Guldbiks lukket af politiet
Efter Kontants besøg har politiet lukket københavnerforretningen, ViKøberGuld. Politiet sigter nu ejeren for grov overtrædelse af loven om opkøb af guld, da han i en længere periode ikke har ført den officielle købs- og salgsbog.

Line Bech, formand for Guldsmedenes brancheforening, opfordrer danske guldsælgere til at passe godt på, før de sælger deres guld:

- Jeg synes, man skal sætte sig ind i markedspriserne og måske få en vurdering flere steder, før man sælger sit guld, siger hun til Kontant.

Se mere om guldopkøbernes numre, og hvem der overholder reglerne, i aften i Kontant på DR1 klokken 21.25.

0 kommentarer
Vis kommentarer