Fejlmærkede Samsung-fryseskabe i omløb

Energifup: Danske virksomheder sælger stadig fryser fra Samsung med forkert energimærke. Samsung har kendt til problemet i månedsvis, men blæser på lovgivningen

Fryseskabet Samsung RZ80EESW er ikke så energibesparende, som det er mærket. (Screendump: Wupti.com)
Fryseskabet Samsung RZ80EESW er ikke så energibesparende, som det er mærket. (Screendump: Wupti.com)

Har du købt et energibesparende fryseskab fra Samsung med navnet RZ80EESW, er du blevet snydt. For køkkenapparat er slet ikke så energivenligt, som det giver sig ud for. Ifølge Samsungs energideklaration er fryseren i energiklasse A+ og bruger 326 kWh om året.

Men fryseskabet sluger langt mere energi, afslører Realtid.se.

Den svenske Energimyndighetens test viser, at det reelle forbrug er 35 procent højere: 439 kWh om året og skabet dermed kun burde være i energiklasse B.

Trukket tilbage i Sverige
Samsung har fået en bøde på 500.000 svenske kroner for sit energifup og trukket fryseren tilbage fra det svenske marked - det skete efter at elektronikfirmaet i månedsvis havde vidst, at der var problemer. ekstrabladet.dk er i besiddelse af korrespondance, hvor den svenske Energimyndigheten helt tilbage i april gør Samsung opmærksom på problemet. Alligevel trak Samsung først fryseskabet tilbage for ganske nylig. Men kun i Sverige.

Herhjemme kan du stadig købe fryseren fra den koreanske elektronikgigant.

Lad være med at købe det
Efter at den svenske Energimyndigheten har gjort opmærksom på problemet, reagerer den danske Energistyrelsen nu ved at give Samsung en frist på fire uger til at ommærke køleskabene. Hvis ikke det sker, kan Samsung Danmark se frem til en politianmeldelse.

- Indtil det er mærket om, henstiller vi til, at fryseskabet ikke sælges, men inden for dansk lov, er det kun domstolene, der kan bestemme sanktionerne, siger Michelle Peled, civilingeniør Energistyrelsen til ekstrabladet.dk.

Styrelsen ser med allerstørste alvor på energibluffet:

- Det skal ikke ske, forbrugerne skal have de rigtige salgsoplysninger, når de skal vælge hvilket produkt, de skal købe, siger Michelle Peled.

Samsung: Det er A+
Men det skræmmer ikke Samsung, som stadig hævder, at fryseskabet er i energiklasse A+.

Læs konfrontationen: Samsung: Det er et A+skab

- Det bliver Samsungs problem. Fryseskabet er fejlmærket, og de kan forvente at slås med de danske myndigheder og domstole, hvis de ikke løser problemet. Det er i sidste ende domstolene, der kan bestemme konsekvenserne for Samsung, siger Michelle Peled.

Køb det hos Wupti.dk
Energistyrelsen er nu ved at undersøge, i hvor stort omfang danske virksomheder sælger apparatet. Der skal dog ikke mere end en hurtig søgning på internettet til at slå fast, at du kan købe det energivenlige fryseskab en lang række steder. Blandt andet hos Wupti.com, nettobuild.dk, 123Hvidevarer, hvidevarebutikken.dk, Net2-Hvidevarer.

- Samsung er blevet bedt om at kontakte sine distributører og stoppe salget indtil produkterne er mærket om. Vi kan kun fortælle forbrugerne, at fryseskabet ikke er mærket korrekt, siger Michelle Peled.

Samsung oplyser over for ekstrabladet.dk, at 3.500 danskere har købt det pågældende fryseskab.

Har du købt Samsung-fryseskabet, kan du ifølge købeloven kræve dine penge tilbage eller få et afslag i prisen, oplyser Energistyrelsen.

Her kan du blandt andet købe Samsung-fryseskabet i Danmark

Klik på butikkerne for at se deres tilbud på fryseskabet.

Wupti.com

Nettobuild.dk

123Hvidevarer

Hvidevarebutikken.dk

Net2-Hvidevarer

Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen