H1N1-død var 'forventelig'

Sundhedsstyrelsen vil ikke ændre retningslinjerne for H1N1-vaccination, trods nyt H1N1-dødsfald: 'Det var ikke udover det forventelige'

At en rask dansker er død af H1N1-vaccinen ændrer ikke på det officielle vaccinations-program. (Foto: AP)
At en rask dansker er død af H1N1-vaccinen ændrer ikke på det officielle vaccinations-program. (Foto: AP)

I dag offentliggjorde Sundhedsstyrelsen, at en dansk kvinde, som ikke havde nogle tegn på kronisk sygdom eller andre risikofaktorer, er død af svineinfluenza H1N1.

Kvinden tilhørte ikke en af Sundhedsstyrelsens risikogrupper, og var derfor ikke vaccineret imod H1N1. Dødsfaldet hos en ellers rask kvinde får dog ikke Sundhedsstyrelsen til at ændre deres strategi med H1N1-vaccinationen.

- Det her enkeltstående dødsfald er beklageligt, men det ligger inden for det forventelige. Så det kommer ikke til at ændre ved strategien som sådan. Man skal huske, at vaccinen er en mangelvare, og det er vigtigt, at risikogrupperne får vaccinen. Først når det er gjort, begynder vi eventuelt at have noget vaccine, som er 'til overs', siger Sundhedstyrelsens forebyggelseschef Else Smith til Ekstra Bladet.

Undersøgt for mutationer
Sundhedsstyrelsen har oplyst at kvinden, der døde 28. november, kom fra Region Hovedstaden og var i 40'erne. Ellers er det sparsomt, hvad Sundhedsstyrelsen kan fortælle om dødsfaldet:

- Vi kan ikke sige så meget andet, end at hun blev fundet død, og det efterfølgende er blevet konstateret, at hun havde H1N1, siger Else Smith.

Hvorvidt det var en særligt farlig form for H1N1, som tog livet af kvinden, er stadig ukendt:

- Vi taget en prøve af virus, og den bliver nu undersøgt med henblik på, om det er en muteret eller resistent form for H1N1. I Danmark har vi hidtil ikke påvist nogen mutationer hos virus, som skulle betyde, at den kan udvikle sig mere alvorligt end hidtil. Men vi kan endnu ikke sige, om det er tilfældet med denne her virus, siger Else Smith.

Det er heller ikke 100 procent sikkert, at det var H1N1, der var dødsårsagen hos kvinden, man har kun konstateret at hun havde sygdommen, da hun døde.

Hvis dødsårsagen er en anden, skal det fastslås ved obduktion, og det vil der ikke blive tale om, oplyser Sundhedsstyrelsen. Ekstra Bladet har kontaktet Sundhedsministeren, som heller ikke agter at gøre mere ved sagen.

Husk at gå til lægen
Else Smith mener ikke, dødsfaldet hos en ellers rask kvinde skal gøre den almindelige dansker mere bange for H1N1:

- For langt de fleste er der tale om en sygdom med et mildt forløb: Vi har haft over 300.000 syge og der er 11 døde. Men dødsfaldet her understreger, at hvis man er syg med influenza og det ikke er blevet bedre på tredjedagen, så er det vigtigt, at man kontakter sin læge. For det kan ske i meget sjældne tilfælde, at folk uden for risikogrupperne blive alvorligt syge af H1N1, og de bør komme i behandling, siger Else Smith.

Det er typisk lungekomplikationer, som kan udvikle sig livstruende i forbindelse med H1N1. Enten fordi man får en bakteriebåret lungebetændelse eller fordi man udvikler en mere aggressiv lungeinfektion med influenzavirus, som ødelægger lungerne, oplyser Sundhedsstyrelsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere