Sådan sikrer du dit tag mod stormen

Det trækker kraftigt op til vindstød af orkanstyrke, når elementerne først raser, gælder det om at have sikret huset bedst muligt

Det er ikke kun hustage, der kommer til at lide under stormen i dag. Flere træer lader også livet, når de vælter om som tændstikker. (Foto: Colourbox)
Det er ikke kun hustage, der kommer til at lide under stormen i dag. Flere træer lader også livet, når de vælter om som tændstikker. (Foto: Colourbox)

Den kommer til at stå på stiv kuling rundt om i Danmark i dag, skrev ekstrabladet.dk tidligere i dag, hvor vinden kommer til at ligge på omkring 20 meter per sekund. Det svarer til 72 km i timen, og når vindstødene kommer med orkanstyrke er farten helt op til 117 km i timen.

Og med sådan en efterårsstorm kræver det sin tagsten at holde sig fast i resten af huset. Når naturen virkelig raser, kan vinden faktisk suge tagbeklædning inklusive lægter af taget. Er der først åbnet på tagetagen, kan konstruktioner i det øvrige tag og huset blive skadet, hvis det efterfølgende regner ind. Også mure og vægge kan blive ødelagt.

Undgå flyvende tagsten
Så for husets og de forbipasserendes skyld er det en god idé at beskytte sit hus så godt som muligt mod stormen.

- Er en tagsten løs, bør du få den gjort fast eller skiftet, før stormen kommer. Ellers risikerer du, at vinden river hul i taget, siger fagredaktionschef Kristine Virén på bolius.dk i Bolius Boligejernes Videncenter.

Derfor skal du tjekke, at tagstenene ligger på linje med hinanden. I ældre huse skal hver anden tagsten, samt de yderste langs tagryg og gavle, være bundet fast til lægterne med ståltråd.

Tjek tagbindere
Er taget af nyere dato, sidder tagstenene fast med tagbindere, der er en slags stålbøjler, hvor den ene del er klemt fast i tagstenen, mens den anden ende bankes ind i en lægte. Tagbindere kan både ruste væk og knække, og kan dermed ikke længere holde tagstenene på plads.

Måske bliver taget på dit hus holdt fast med vindtræksbånd, skal du undersøge om de er blevet slappe. Hvis det trænger til at blive strammet, kan du gøre det med en båndspænder.

Hvis du ikke selv er klar over, hvordan du bedst sikrer dit tag, så få en tømrer til at kigge på det.

Læs mere om hvordan du stormsikrer hele dit hus på bolius.dk her.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere