Sådan kommer du igennem med klagen

Der er sjældent problemer med sælgeren inden betalingen, men hvad gør forbrugeren, der ikke kan komme igennem med klager senere?

En god handel slutter ikke med betalingen, og køber og sælger skulle helst skulle kunne tale om eventuelle reklamationer senere. (Foto: Colourbox)
En god handel slutter ikke med betalingen, og køber og sælger skulle helst skulle kunne tale om eventuelle reklamationer senere. (Foto: Colourbox)

Endeløse telefonkøer, der ender med en 'service'medarbejder, som bare stiller en videre i systemet. Det kan være svært som forbruger at få hul igennem til sælgeren, når det handler om reklamationer.

Den 29. september bragte Ekstra Bladet historien om Dennis Jørgensen og hans iPhone, der var revnet. Da han klagede til Telia, afviste selskabet at erstatte telefonen. Telia mente, at revnen skulle stamme fra en fugtskade.

Efter artiklen i Ekstra Bladet accepterede Telia at reparere mobilen uden beregning.

Afviser klagen blankt
Det blev Andreas Utzon-Frank glad for at læse, for han står med nøjagtigt samme problem som Dennis Jørgensen.

- Jeg har ringet flere gange til Telia, men de afviser min klage uden videre, siger Andreas Utzon-Frank til ekstrabladet.dk.

Telias kundeservice affærdiger ham, og nu vil han gerne vide, hvad han skal gøre, for at få Telia til at tage hans klage alvorligt.

- Det er en god idé, at reklamere skriftligt, siger Martine Kiding der er fuldmægtig i Forbrugerstyrelsen. Sammen med sin kollega Christian Schreitmüller står hun hver uge i Ekstra Bladet for Vagthundene, der tager forskellige forbrugersager op.

- Hvis handlen er foregået på nettet, er det oplagt at sende en mail. Ellers er breve med almindelig post fint, hvor der er flere muligheder for afsenderen for at få dokumentation for, at klagen er kommet frem, siger Martine Kiding.

Forbrugerklagenævnet hjælper
Det er også fint at maile til gadebutikker, så længe forbrugeren sikrer sig, at beskederne når frem. Men en ting er få afleveret klagen, noget andet er at få ørenlyd.

- Forbrugeren kan jo ikke tvinge sælgeren til at lytte, og hvis det ikke lykkes, og sagen går i hårdknude, så er det sag for Forbrugerklagenævnet, siger Martine Kiding.

Gode råd
- Du har altid to års reklamationsret. Men hvis du selv er skyld i, at varen går i stykker, f.eks. hvis du ikke har opbevaret den rigtigt, er forretningen ikke forpligtet til at reparere den.

- En sælger kan kun kræve et undersøgelsesgebyr, hvis det ved en nærmere undersøgelse viser sig, at fejlen ikke kan konstateres, eller at du selv har ødelagt varen.

- Du skal altid have accepteret undersøgelsesgebyret på forhånd for, at sælgeren kan opkræve det.

- Hvis sælgeren ikke vil imødekomme din klage, har du mulighed for at klage til Forbrugerklagenævnet. Det koster 160 kroner, som du får retur, hvis du får medhold i din klage.

Kilde: Forbrugerstyrelsen

Breve og beviser

Der er forskellige muligheder med almindelig post for at bevise, at sælgeren har modtaget klagen.

Anbefalede breve, hvor modtager skal kvittere for brevet.

Med afleveringsattest, hvor postbudet skriver under på, at brevet er blevet leveret.

Med Indleveringsbevis, hvor forbrugeren beviser, at brevet er blevet indleveret på posthuset.

Værdibrev, hvor modtageren også skal kvittere for modtagelse.

Kilde: Post Danmark

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere